Vonzza be | a tőkét vállalkozásához!

Az angolszász világban domináns tőkefinanszírozás elterjedése hazánkban még csak most kezd beindulni, pedig ez a forrás a legtöbb esetben sokkal inkább passzol egy vállalkozás fejlesztéséhez, növekedéséhez, mint a „szögletes” bankhitelek vagy a bürokratikus (éppen ezért üzletfejlesztésre alkalmatlan) pályázati pénzek. De hogyan tudja cégéhez vonzani a befektetőket?

Van egy jó ötlete, amit valóra váltana? Lelkes, keményen dolgozik, de az induláshoz szükséges pénznek csak a fele áll rendelkezésére? Itt jön be a képbe a kockázati tőke. A kockázati tőke befektetők biztosítani tudják az Ön számára azt a szakértelmet és tőkét, amely lehetővé teszi induló vállalkozása számára a növekedést, még mielőtt cége megérne egy „izmosabb” bankhitelre. A bankok ugyanis többnyire tartanak az induló vállalkozásoktól, nekik eszközökre és folyamatos cash flow-ra van szükségük, hogy a hitel visszafizetését biztosítottnak érezzék. De a kezdő cégek – különösen a kutatás-fejlesztésben tevékenykedők – évek alatt jutnak el oda, hogy komoly bevételt kezdjenek termelni.

Business angels & co.

A kockázati tőke típusú finanszírozóknak (kockázati tőkebefektetők, üzleti angyalok azaz olyan sikeres üzleti múltra visszatekintő magánszemélyek, akik tőkét fektetnek be újonnan induló innovatív cégekbe, személyes közreműködéssel, tanácsokkal is segítve azokat) jellemzően olyan cégek az ügyfeleik, amelyekben nagy a növekedési potenciál, de lehetnek ezek éppen induló, vagy piacra lépésük elején járó vállalkozások ugyanúgy, mint már több éve működő, piacon lévő és terjeszkedő vállalatok. Előbbiekbe inkább az angyalok, utóbbiakba jellemzően már intézményi kockázati tőkések fektetnek, üzletrész vásárlásával.

Levest ide!

Legtöbb esetben nem szükségesek igazán kiemelkedő találmányok a tőke „bevonzásához”. A tapasztalat azt mutatja, hogy bár vannak ötletek, amelyek a feje tetejére állítanak iparágakat, az egyszerű, könnyen megérthető (ezért könnyen értékesíthető!), vagy akár meglévő elemekből építkező termékek is nagyon jól teljesítenek. Ez utóbbira számos példát lelhetünk itthon is – például a Budapesten gombamód szaporodó, kizárólag levest kínáló étkezdék. De technológiai területről említhetjük a Webcamlaboratory termékcsalád megálmodóit, akik a – szintén létező és ismert – webkamerát alakították át szoftverek segítségével egy miniatűr laboratóriummá, ami mára az INTEL középiskolásoknak szánt, úgynevezett classmate pc-k előre installált kiegészítője lett, élvezetesebbé téve a fizikaórákat.

A vonzó vállalkozás 5 pontja

A befektetők érdeklődését elsősorban azon cégek keltik fel leginkább, amelyek:

1. hozzáértő és/vagy már bizonyított menedzsmenttel rendelkeznek, amely világos elképzeléssel bír az előtte álló időszak üzleti kihasználásáról, és ezt kellő formában képes megfogalmazni, prezentálni (üzleti- és pénzügyi terv)
2. termékük nemzetközi porondon is megállja a helyét, és erről már értékelhető visszajelzésekkel bírnak
3. üzleti modelljük skálázható
4. jól azonosítható kilépési pontokat nyújtanak (exit) a befektető számára
5. a felek között kezdettől fogva egyfajta szimpátia alakul ki, azaz nagyon közel áll egymáshoz üzleti gondolkodásuk, értékítéletük, tudnak majd gördülékenyen együtt dolgozni (működik köztük a „kémia”).

„… mert az ötlet nulla, a kivitelezés minden!”

Megosztás: