Változtatni kell | az uniós kkv-politikán

A kis- és közepes méretű cégek (kkv-k) jelentős része nem tud bekapcsolódni a számukra kidolgozott uniós programokba, mert azok túl bonyolultnak számukra.

A közösségi politika hatékonyságának javítására dolgoz ki javaslatot a kkv-k számára az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB). A testület véleménye szerint az Európai Unió jelenlegi kkv-definíciója homogén csoportként kezeli az ágazatot, nem tükrözi a sokszínűséget, ezért szükségesnek tartják a sajátosságoknak jobban megfelelő, differenciáltabb meghatározást.

Az EGSZB szakértői úgy látják, a kkv-k jelentős része nem tud élni a nekik szóló pénzügyi lehetőségekkel, mert túl bonyolultnak, nehezen hozzáférhetőnek tartják azokat. Ezen segítene az egyszerűbb, közérthetőbb, a kkv-k igényeihez igazodó feltételek kialakítása, egyablakos rendszer bevezetése, támogató szervezetek működtetése.

Példaértékű magyarországi programok

Erre a szakértők szerint jó példaként lehet a Széchenyi Kártya Program, amely figyelembe veszi a vállalkozások finanszírozási igényeit, közérthető nyelven, egyszerű eljárásban segíti a kkv-k finanszírozását. Ezen kívül szintén működőképes stratégia, hogy a magyar kkv-stratégiában a vállalkozásokat különböző szempontok alapján szerepeltetik, és az uniós támogatások felhasználásánál is figyelembe veszik az eltérő lehetőségeket.

Brüsszelben úgy látják, hogy nagy a távolság a kkv-k és az Európai Bizottság között, hiszen a helyi problémákkal nem igazán szembesülnek, nem látják a vállalkozások helyzetét, ezért a sajátosságot is figyelembe vevő, a kkv-kat differenciáltan kezelő politikát kell kialakítani. Jelenleg az uniós programok olyan követelményeket támasztanak a kkv-k elé, amelyeknek nem, vagy csak jelentős anyagi kiadással járó szakértő igénybe vétele mellett lehet teljesíteni.

Az Európai Unió támogatási rendszerében, különös tekintettel a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) felhívásaira, a legtöbb támogatás kedvezményezetti köre a KKV szektor szereplőiből kerül ki. A nagyvállalatok a támogatások jelentős részéből ki vannak zárva, ezért a cégek számára egyáltalán nem mindegy mekkora bürokrácia és elbírálás vár rájuk.

Kkv-nak minősül az a vállalkozás, amelynek az összes foglalkoztatotti létszáma 250 főnél kevesebb, és éves nettó árbevétele legfeljebb 50 millió eurónak megfelelő forintösszeg, vagy mérlegfőösszege legfeljebb 43 millió eurónak megfelelő forintösszeg

Megosztás: