Trükkök spóroláshoz | Jó munkaszervezés, olcsó foglalkoztatás Jó munkaszervezés, olcsó foglalkoztatás

Atipikus foglalkoztatási formák: rugalmasak, olcsóbbak – ismerje meg ezeket!

A „tipikus” foglalkoztatás a napi 8, heti 40 órában való teljes munkaidős munkavégzés – kezdi a magyarázatot Hoffmann Gábor Csaba munkajogi és HR tanácsadó, a HR Business Partneri szolgáltatásokat nyújtó Munkaviszony.hu Kft. ügyvezetője. – Amennyiben munkavállalónkkal ilyen szerződést kötünk, ezen keretek között kell foglalkoztatnunk akkor is, ha éppen nem tudunk neki ennyi munkát adni. Ha pedig több a feladat, akkor a céges büdzsét a túlórák terhelik. Ez a forma drága és nem túl rugalmas. Vannak viszont más lehetőségek is, nézzük!

Jelölje ki a kereteket!

Az egyik legnépszerűbb módszer a munkaidőkeret alkalmazása. A munkaidőkeret lényege, hogy a munkavállaló szerződés szerinti munkaidejét a munkaidőkeret átlagában kell teljesítenie, illetve a szükséges pihenőidőknek is a keret átlagában kell kijönniük. A törvény szerint a munkaidővel zsonglőrködni csak a munkaidőkeret alkalmazásával lehet. Ehhez viszont nem szükséges semmilyen megegyezés vagy szerződésmódosítás, a munkaadó egyszerűen elrendeli, és akár 4 hónapon keresztül is logisztikázhat a munkaidővel. Ennek során csupán annyi megkötéssel kell számolni, hogy a munkavállalók napi munkaideje 4 óránál rövidebb és 12 óránál hosszabb nem lehet, de elegendő 6 naponként 1 pihenőnapot kiadni. Mivel a munkavállalót heti 2 nap pihenőidő illeti meg, illetve heti átlag 40 óránál többet nem dolgozhat, ezért a munkaidőkeret során ki nem adott pihenőnapok, illetve a 40 órás átlagot meghaladó munkaidő miatt felmerült „csúszó-napok” a munkaidőkeret végéig, akár egybevontan is kiadhatók.

Plusz pár fő, ha szükséges

Egy másik rugalmas foglalkoztatási lehetőség az egyszerűsített foglalkoztatás. Ennek lényege, hogy a „rendes” állományi létszámtól függő mennyiségben egyszerűsített foglalkoztatás, illetve alkalmi munka keretében foglalkoztathatunk munkavállalókat: ilyenkor a munkavállalók előzetes bejelentésével és az 500, illetve 1000 Ft közteher utólagos megfizetésével eleget tehetünk mindenféle adminisztrációs kötelezettségünknek. A bejelentés telefonon, ügyfélkapun, sőt, okostelefonos applikáció segítségével is megtehető.

Csak röviden

A törvény további ésszerűsítési lehetőségekkel is szolgál, ezek az úgynevezett atipikus foglalkoztatási formák. Ilyenek többek között a különböző részmunkaidős megoldások, a munkavégzés behívás alapján, illetve a munkakör megosztása, a határozott időre kötött munkaszerződések, a diákmunka és a munkaerő-kölcsönzés. Ezek bizonyos körben akár egymással is vegyíthetők, így megfelelő munkaügyi felkészültséggel komoly összegeket spórolhatunk a foglalkoztatás költségein.

Gyors és tiszta

A legegyszerűbb megoldás, ha egy-egy munkavállalót határozott időre veszünk fel: egy kiesett kolléga helyettesítésére, vagy egy projekt idejére. A határozott idő végével a munkaviszony automatikusan, minden külön értesítés nélkül megszűnik. A határozott időt „naptárilag vagy más alkalmas módon” is meghatározhatjuk: ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy akár egy olyan projektre is felvehetünk valakit, amelynek nem tudjuk pontosan, mikor lesz vége. Ilyen esetekben a munkaviszony végeként egy közelítőleges, tájékoztató jellegű dátumot kell megadni, pl.: „xy projekt végéig vagy XY munkavállaló szülési szabadsága idejére, előreláthatólag 2015. 05. 03. napjáig.” Így a határozott idő az esemény bekövetkeztekor, és nem az adott dátum napján ér véget.

Főnök, ezt tudta?

Létezik az úgynevezett behívás szerinti munkavégzés is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalót a munkavégzés előtt 3 nappal értesítjük, hogy mikor kell munkára megjelennie.

A munkakörmegosztás lényege, hogy adott állásra egyszerre több munkavállalóval kötünk munkaszerződést: a tényleges munkaidő-beosztást pedig a munkavállalók maguk közt intézik. Ideális lehet például bizonyos adminisztratív feladatoknál kismamák vagy megváltozott munkaképességűek alkalmazására, akik után adókedvezmény jár!

Ennek fordítottja az egy munkavállaló, több munkáltatóvariáns. Azaz amikor az egy helyen működő, különböző munkáltatók bizonyos feladatok elvégzésére egyetlen személlyel kötnek munkaszerződést. Ideális megoldás kis, egymástól független cégek bizonyos pozícióinak betöltésére: például recepcióst, könyvelőt vagy informatikust lehet ilyen módon alkalmazni. Mindezeken kívül még számos lehetőség adódik a munkáltatók számára foglalkoztatási költségeik kordában tartására: megoldás minden esetben létezik, érdemes szakértő segítségét kérni. Azonban fontos azt is leszögezni: nem a jogi eszközök azok, amelyek a tényleges versenyelőnyt és megtakarítást jelentik cégünknek, hanem a megfelelő ember kiválasztása, munkatársaink, munkavállalóink körültekintő megválogatása.

Megosztás: