Tőkére van szükség? | Irány a tőzsde!

Mindegy, hogy mivel foglalkozik egy cég, ha bővülnie kell, ahhoz új tőke szükséges. Itt a bank helyett egy másik opció a külső forrásra, ha a belső források nem lennének elegendőek.

Ha a belső erőforrások nem elegendőek, felmerül az igény a külső forrásokra – márpedig ezen a téren minden cégvezetőnek a bankok jutnak eszébe először. Hitelt felvenni kézenfekvő megoldás, ám nem mindig optimális. Egyrészt egyáltalán nem biztos, hogy a vállalkozás olyan összegben és feltételek mellett kaphat banki hitelt, amilyet szeretne. Másrészt a hitel törlesztőrészleteit minden esetben fizetni kell, olyan összegben és ütemezésben, ahogy a bank szeretné, nem pedig úgy, ahogy a vállalkozás eredményessége épp indokolná.

Érdemes tehát megfontolni a tőkepiaci forrásszerzést: ilyenkor a cég részvényeket ad el, az ebből befolyt pénz pedig az alaptőkét, a vagyont növeli. Cserébe a részvényesek tulajdonosokká válnak a cégben, és más vagyoni jogokat is kaphatnak.

Miért jobb, ha a bank helyett a részvényeseknek kell megfelelni?

A tőzsdei kibocsátás során szerzett tőkét a hitellel ellentétben nem kell visszafizetni – azt a cég nyugodtan használhatja a növekedés biztosítására, nem adósodik el. Természetesen kamatot sem kell fizetnie, ahogy a törlesztéssel sem kell foglalkoznia: az eredmények alapján dönthet arról, hogy az adott évben fizet-e osztalékot a részvényeseknek vagy inkább a cégben tartja az elért eredményt, ezzel is tovább növelve a cég értékét a tulajdonosoknak, azaz a részvényeseknek.

Elsőre talán nem is gondolunk bele, de a tőkepiacon szerzett tőkével megerősített cég könnyebben, jobb feltételekkel férhet hozzá akár banki hitelhez is, ha olyan helyzet merül fel, amikor ez tűnik az optimálisabb megoldásnak. Ezzel együtt a már tőzsdén lévő cég könnyen dönthet újabb tőzsdei forrásbevonás mellett is.

Akkor most el kell adni a céget?

Az, hogy a cég mekkora részét viszik tőzsdére a tulajdonosok, mindig saját döntésük függvénye – ha akarják, megtarthatják a többségi tulajdonrészt, így az ellenőrzést a vállalat fölött. A tőzsdére lépést azonban a tulajdonosok felhasználhatják arra is, hogy kiszálljanak a vállalatból, eladják részesedésük többségét vagy akár egészét.

Irány az elit klub

A tőzsde egy elit klub, és ezt a piac is így kezeli. Aki a tőzsdén van jelen, az ismertséget is szerez: könnyebben kerül be a hírekbe, és újfajta bizalmat alapoz meg magának. A börze egy jól szabályozott terület, kizárólag átláthatóan működő cégek számára, amelyek időről időre beszámolnak működésük eredményéről a széles nyilvánosságnak. Aki itt méreti meg magát nap mint nap, az komoly üzleti bizalmat kap a piac többi szereplőjétől – ezáltal olyan lehetőségek nyílhatnak meg előtte, amelyek korábban elérhetetlenek voltak.

Miért nem megy mindenki tőzsdére?

A magyar cégeknek mindezen előnyök ellenére csak kis része választotta eddig a tőzsdét. Ebben szerepe van annak is, hogy itt valóban mindent ki kell pakolni a kirakatba – az üzletfelek, a konkurencia és az adóhatóság orra elé. Ez a fajta átláthatóság pedig sok vállalatnak nincs ínyére. A pénzügyi, vállalati kultúra fejlődésével azonban ebben biztosan láthatunk majd előrelépést.

Megosztás: