Pénzeső az innovatív vállalkozásoknak

Újabb finanszírozási lehetőség kínálkozik a fejlesztéseket kínáló hazai kis-és közepes méretű vállalkozások számára.

Az Európai Beruházási Alap (European Investment Fund – EIF) és az UniCredit megállapodást írt alá az InnovFin kkv garanciakeret bővítéséről, amely finanszírozási hozzáférést biztosít innovatív kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv-k), valamint kisméretű, közepes tőkeerejű vállalkozásoknak nyolc országban – közölte a pénzintézet. Ez az új megállapodás lehetővé teszi az UniCredit számára, hogy bankjai és lízingcégei révén további 340 millió eurós finanszírozást kínáljon innovatív vállalatoknak Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Horvátországban, a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában, Magyarországon, Romániában és Szerbiában. Az eredeti 160 millió eurós hitelkeretösszeget beleértve a kkv-k és a közepes tőkeerejű vállalkozások a fent említett országokban már összesen félmilliárd eurónyi hitelkerethez juthatnak hozzá. A megállapodás a Horizont 2020, az EU kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját meghatározó keretprogram és az európai beruházási terv alappillérét képező Európai Stratégiai Beruházási Alap támogatását élvezi.

A Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában működő bankok a Horizont 2020 keretprogram alapján nyújtott garancia támogatását élvezik, míg Bulgáriában, Horvátországban, a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában, Magyarországon és Romániában az Európai Stratégiai Beruházási Alap keretében nyújtja az EIF a garanciát.

Ötszáz cég

A keretmegállapodásban szereplő emeléssel több mint 500 kkv részesülhet az új finanszírozási lehetőségekből. Az UniCredit korábbi InnovFin-nel kapcsolatos tapasztalataira támaszkodik, erős fókusszal a kkv-kra és közepes tőkeerejű vállalkozásokra, valamint kiterjedt közép- és kelet-európai fiókhálózatára, ahol magas növekedési potenciállal rendelkező vállalkozásokat céloz meg, miközben erősíti az innovációt és a vállalkozási kedvet. Az emelt összegű keretmegállapodás révén tovább segíthetik az innovatív kkv-k fejlődését, könnyebb hozzáférést biztosítanak számukra a finanszírozáshoz és elősegítik a helyi gazdaságok fellendülését.

A megállapodás tükrözi az EU azon elkötelezettségét, hogy olyan konkrét kezdeményezéseket indítson el, amelyek célja, hogy felgyorsítsák a hitelezést és olyan ügyletekhez nyújtson garanciát, amelyek képesek ösztönözni a munkahelyteremtést és a növekedést az EU-ban.

Megosztás: