Nulla százalékos hitel | Már mikrovállalkozásoknak is!

Kedvezőbbek lettek a vállalkozások innovációs tevékenységének ösztönzése érdekében meghirdetett hitelprogram igénylési feltételei.

Módosította a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) az európai uniós forrású, „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása Hitelprogram” (GINOP-8.1.1-16) leírását. A 2017. november 15-én hatályba lépett változtatások nyomán bővült a kölcsönre jogosultak köre, és már a mikrovállalkozások is igényelhetik a rendkívül kedvező, nulla százalékos kamatozású hitelt. További könnyítés, hogy a kölcsön összegének minimálisan felvehető összegét, a korábbi 100 millió forintról 5 millió forintra csökkentették, ami tovább szélesíti a potenciális ügyfelek körét.

Eszközkészlet bővítése a fejlesztésekhez

A mostani változtatásoknak köszönhetően a hitelprogram keretében az innovációs láncnak a piachoz legközelebbi része kerül finanszírozásra, amikor a K+F+I tevékenység már üzletileg kezelhető kockázatot hordoz magában.

A projektek keretében a kifejlesztett termékek, szolgáltatások, eljárások előállításához, gyártásához szükséges, a vállalkozás számára technológiai előrelépést biztosító eszközök, infrastruktúra beszerzése is tervezhető. A vállalkozások a kedvezményes K+F+I hiteleket már országosan 642 MFB Ponton igényelhetik, illetve előzetes online hitelbírálati kérdőívet is kitölthetnek az mfb.hu weboldalon.

Fejlesztési bankhálózat

Az MFB Pontok hálózatát azért hozták létre, hogy a vállalkozások egyszerű ügyintézés mellett, gyorsan és helyben juthassanak hozzá a fejlődéshez szükséges forrásokhoz. 2017. július 31-ig 568 MFB Pont jött létre az országban, amelyet 74 további pont megnyitása követett az elmúlt hónapokban. Az eredetileg is tervezett 642 tagú hálózatból összesen 63 első kategóriájú MFB Pont, amelyek a teljes hitelezési és értékesítési folyamatot végzik az összes elérhető termék esetében. További 260 egység második kategóriájú, ahol megvalósul az országos elérést igénylő termékek teljes hitelezési és értékesítési folyamata, illetve 319 harmadik kategóriájú MFB Pont, amelyek fő feladata a tájékoztatás és az ügyfél érdeklődés továbbítása. Tovább bővült a fővárosi pontok száma is, így már 18 budapesti igényelhetők uniós források.

Az MFB Pontokon keresztül értékesített hiteltermékek esetében az egyik fő cél területileg is a minél szélesebb körű forráskihelyezés. Az MFB most már partnerhálózatának köszönhetően a fővárostól kezdve, a megyeszékhelyeken át, egészen a kisebb településekig mindenhol jelen van, hogy segítse a vállalkozásokat: országosan a lakosság 72 százalékát, illetve a vállalkozások 83 százalékát éri el helyben.

2014 és 2020 között minden eddiginél több, összesen 12 ezer milliárd forintot meghaladó uniós forrás áll Magyarország rendelkezésére, aminek a 60 százalékát gazdaságfejlesztésre szánja a kormány. Egy Európában egyedülálló intézményrendszer gondoskodik az uniós hitelek és támogatással kombinált hitelek közvetítéséről a vállalkozások és a lakossági ügyfelek számára.

A program segítségével elsősorban a vállalkozások kaphatnak kedvező feltételű hiteleket hosszú távú finanszírozáshoz, míg a természetes személyek, társasházak, lakásszövetkezetek, lakóingatlanok pedig energiamegtakarítást növelő, korszerűsítési munkálatokra kaphatnak támogatást, akár tárgyi fedezet nélkül is.

Megosztás: