Nem ártana | a vállalkozást biztosítani

A kis- és középvállalkozások többsége fél a betöréstől, ám mégsincs biztosításuk – derül ki egy hazai kutatásból.

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal szerint mintegy 1 millió 150 ezer mikro-, kis- és középvállalkozást tartanak nyilván. Ezeknek mintegy 85 százaléka folytat tényleges gazdálkodási tevékenységet, a hazai GDP közel 60 százalékát állítva elő. Túlnyomó többségük 1-10 fő közötti létszámot foglalkoztató társaság, amelyek esetében az üzletmenet folyamatossága, biztonsága a cég túlélésének alapfeltétele.

Betörés, csőtörés, tűz

A cégvezetők leginkább az értékesítési és gazdálkodási eredményeket tartják szem előtt, de emellett számos olyan tényezőt is figyelembe kell venniük, ami potenciális veszélyforrást jelent üzletmenetükre nézve. A biztosítással kezelhető kockázatok közül a megkérdezettek egyértelműen a betöréstől (37 százalék), illetve annak következményeitől tartanak leginkább. Csaknem minden válaszadó ezt helyezte a lista első helyére. Sokan a csőtörések okozta károkat, a tűzeseteket, a robbanást sorolták a számukra leginkább problémának tartott károkok közé. Az elemi károk (villám, földrengés) említése csak ezek után következik – derül ki az Union Biztosító adataiból.

Elhúzódó helyreállítás

A káresetek következményei közül a cégek elsősorban a helyreállítás elhúzódása miatt (46%), valamint az ezen idő alatt kieső árbevétel miatt (39%) aggódnak, a káreseményeknek a partnerkapcsolatok megszűnését eredményező hatását már jóval kevesebben említették (28%). Arra nagyon kevesen gondolnak, hogy milyen könnyen vezethet akár végleges megszűnéshez is az, ha egy cégnek egy időre kiesik az árbevétele, ugyanakkor az üzemeltetési költséggel továbbra is számolnia kell – mondta Almássy Gabriella, a biztosító igazgatósági tagja.

Felelősségi kockázat

A felmérés szerint a felelősségbiztosítások lefedettsége 62-ről 73 százalékra emelkedett. Ez a 11 százalékpontos elmozdulás bíztató adatnak látszik, azonban a tapasztalatok szerint még bőven van tere a további fejlődésnek. Továbbra is kevés ugyanis az olyan cég, amely a tevékenységével kapcsolatos valamennyi fontosabb felelősségi kockázatot fedezi valamilyen biztosítással. Ráadásul főként a kis üzemméretű cégeknek jelent ez problémát, hiszen míg a középvállalkozások esetében 88 százalékos, a kisvállalkozásoknál 74, addig a mikrovállalkozások körében csupán ötven százalék a felelősségbiztosítással való ellátottság.

Mi lesz a dolgozóval?

A vagyonbiztosításokhoz képest alacsonyabbnak mondható a személybiztosítások száma a kkv-k körében: munkavállalóiról ily módon a vállalkozásoknak alig fele gondoskodott 2013-ban, és ez a szám azóta sem változott. A dolgozóknak juttatásként adható biztosítások tekintetében a kkv-szektorban igen jelentős a bizonytalanság: a megkérdezettek 81 százaléka nem, vagy rosszul ismerte az igénybe vehető kedvezményeket, ami szintén komoly akadálya e konstrukciók további terjedésének.

Megosztás: