Mi a gond | az időgazdálkodással?

Talán az, hogy Einsteinnek igaza van: az idő relatív. Ha sikeres akar lenni, vegyen időt! Tudja, hogy kell? Következzen néhány személyre szabható időnyerő tipp!

Aki vitorlázik, az tudja, hogy szélből kétfajta van – kezdi Molnár Imre coach. – A valódi szél és a látszólagos. Az egyik a parton fúj, az álló hajón, a másik menet közben érezhető. Sosem a parti szélben hajózik az ember, hanem menet közben, ahol már máshogy érezzük, ha szemből fúj és megint máshogy, ha hátszelünk van. Az idő is ilyen. Van egy abszolút idő, ami mindenkinek ugyanúgy telik. 60 másodperc egy perc, 60 perc egy óra, 24 óra egy nap… Ez a vezetőknek ugyanúgy telik, mint az alkalmazottaknak. Csakhogy nem ebben az időben dolgozunk, hanem egy relatív időben. Ami viszont máshogyan telik a cikk szerzőjének és olvasójának is. Néha rohan és észre sem vesszük, máskor vánszorog. Ugyanaz a 60 másodperc. Ebben dolgozunk, ebben próbálunk érvényesülni.

Találja meg a saját idejét!

Pont ez a baj az összes időgazdálkodásról szóló tréninggel. Ott az abszolút idővel foglalkozik mindenki. Azt próbálják jól beosztani, priorizálni tanítanak és hatékonynak lenni. A bökkenő csak az, hogy maga a tréning is relatív időben zajlik. Nekem vánszorog, másnak rohan. Hogy hogyan kezeljük ezt, az viszont nem tanítható. Vannak trükkök, de biztosan nem tréning (dobozolt gyakorlatok) formájában lehet ráérezni, hogy az egyénnek mi működik.

Például, ha csörög a mobilja, az nem azt jelenti, hogy Ön akar beszélni. Ne vegye fel, csak ha tényleg ráér. Chatelni is klassz, de ha éppen élete legfontosabb pénzügyi tervét készíti, akkor ne hagyja, hogy megzavarják vele. Érdemes volna követni és leírni pár napig, hogy pontosan mivel mennyi időt tölt egy nap. Szinte biztos, hogy meg fog lepődni az eredményen. Például mennyi idő jut arra, hogy csak úgy ül és látszólag nem csinál semmit? Azaz gondolkodik és problémákat old meg.

Dolgozzon magán!

A klasszikus üzleti iskolák viszonylag sokat és strukturáltan tanítanak a stratégiai tervezésről, az analitikai eszközökről, azok programozásáról. Viszonylag keveset tudnak adni viszont a megvalósításhoz, a szűkös erőforrások, így az idővel való megfelelő gazdálkodásához, a stratégia menedzsmentjéhez. Erre vagy rájön az ember a maga és persze mások kárán, vagy nem, és akkor részt vehet egy újabb megvalósulatlan stratégia kialakításában.

Vegyen időt! – Kulcsár Tibor üzletember tippje

Ha sikeres akar lenni, vegyen időt. Minél több időt vesz, annál sikeresebb lesz, hiszen több időt tud a munkájára, a pihenésre vagy a tanulásra fordítani, attól függően minek van itt az ideje.

Hogyan kell időt venni? Úgy, hogy bizonyos tevékenységeket mással végeztet el, és fizet érte. Nézze meg egy napját. Írja le, milyen tevékenységeket végez. Csináljon ebből egy listát, és írja mindegyik tevékenység mellé, hogy erre vehető-e idő, vagy sem. Takarítás, mosás, főzés, fűnyírás – nyilván ez pénzbe kerül, de ha pontosan számol, akkor rájön, hogy nyer vele.

Nézze meg, melyek azok a feladatok a napi munkája során, amelyeket egy olcsóbb ember is el tud végezni. Ehhez tudnia kell az órabérét, és az ahhoz a tevékenységhez tartozó piaci órabért. Ha a piaci órabér kevesebb, mint az Öné, akkor csinálja azt, amit csak Ön tud elvégezni, és a többire alkalmazzon olcsó munkaerőt.

Hadd mondjak egy példát erre. 1990 körül történt az eset. Szüleim megkértek, hogy segítsek felásni a kertet. Azon kívül, hogy nem szeretek ásni, még 8 órámat is elvitte volna a munka. Megkérdeztem, hogy egy napszámos mennyiért ásná fel a kertet. Azt mondták, ötezer forintért. Oké, mondtam, vegyetek fel egy napszámost, én addig elmegyek programozást tanítani. Nekem akkor ötezer forint volt az órabérem. Dolgoztam egy órát, abból a pénzből kifizettük a napszámost, és így vettem 7 órát. Nekem akkor 31 órából állt a nap.

Akkor jó, ha megérti, hogy az idővásárlás nem költség, hanem időárfolyam nyereségből eredő haszon!

Megosztás: