Mentorprogram | a kis- és közepes méretű cégeknek

A BÉT is segít a legkedvezőbb finanszírozási forma megtalálásában: legyen az hitel- vagy tőkeági, vagy a börzén keresztüli forrásbevonás.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tavaly nyáron hirdette meg a „KKV-szektor hatékonyságának növelése elsősorban tőzsdei bevezetést szolgáló intézkedések biztosítása révén” című, GINOP-1.1.7-17 kódszámú uniós pályázatot a hazai kis- és középvállalatok (kkv-k) hatékonyságának növelése érdekében. A pályázaton a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) indult és el is nyerte a támogatást, a napokban pedig az ehhez szükséges szerződést is megkötötte az NGM-mel. A fejleményt a BÉT mérföldkőnek tekinti azon törekvése szempontjából, hogy új szolgáltatásokkal elérhetővé tegye a tőkepiaci megjelenést a dinamikusan fejlődő középvállalatok számára – olvasható a pesti börze közleményében.

A szerződés létrejötte alapján 2018. februártól a BÉT GINOP mentoring programja keretében támogatásért fordulhatnak a Budapesti Értéktőzsdéhez a meghatározott nemzetközi képzésben részesülő-, illetve a tőzsdei megjelenés felkészülési költségeinek támogatásához a hazai kis- és középvállalatok.

A projekt tartalma

A mentoring projekt két részből áll. Az első elem révén a nemzetközi együttműködéssel megvalósuló képzési programban résztvevő kkv-k támogatása, a második projektelem keretében a kkv-k tőzsdei felkészülését, bevezetését támogató program jön létre.

A két projektelem tartalma: az első részben a BÉT célja egy európai képzési, mentoring szolgáltatásokat nyújtó együttműködés elindítása és közvetítése a célcsoport cégek számára. A nemzetközi együttműködésben résztvevők olyan komplex képzési és mentor programban vehetnek részt, melynek keretében a legfelkészültebb tanácsadóktól szerezhetnek új ismereteket és bővíthetik a kapcsolatrendszerüket. A program emellett lehetőséget biztosít a vállalkozások számára, hogy a legkedvezőbb finanszírozási formát megtalálják: legyen az hitel- vagy tőkeági, akár a BÉT-en keresztüli forrásbevonás.

A projekt második elemének célja a középvállalatok tőzsdei felkészülésének támogatása, illetve a tőkepiacon keresztül történő forrásbevonás ösztönzése abban az esetben, ha a középvállalatok a pénzpiacokon egyáltalán nem, vagy nem kellő mennyiségben jutnak finanszírozási forráshoz. A célcsoportot itt azok az érettebb középvállalkozások jelentik, amelyek nyitottak a transzparens tőzsdei működésre, de anyagi vagy tudásbeli hiányosságok miatt nem vállalkoztak a tőzsdei felkészülési folyamat megkezdésére.

A program kifejezetten azon vállalkozásokra fókuszál, amelyek felkészítésüket követően alkalmasak lehetnek a tőzsdei bevezetésre és/vagy vonzó befektetési lehetőséggel bírhatnak hazai intézményi vagy egyéni tőkebefektetők számára.

Megosztás: