Megvalósult álmok | Miért éri meg vállalkozni?

A hazai cégvezetők a függetlenséget tartják a legmotiválóbbnak a vállalkozói létben, míg egy részük az alkalmazotti életformát megunva nyargalt át a másik oldalra.

A vállalkozói létben egyértelműen a függetlenség a legmotiválóbb tényező (31%), a cégvezetők majd negyedét (23%) pedig éleslátása segítette a vállalkozóvá válásban, hiszen olyan piaci lehetőséget látott meg, amelyet nem lehetett kihagyni. Emellett egy részük egyszerűen megunta az alkalmazotti létet, illetve inkább kihívásra vágyott – derül ki a K&H kkv-felméréséből. Érdekes adat, hogy durván minden tizedik cégvezető a családi örökség részeként lett vállalkozó, miközben további 9 százalékot saját ötletének megvalósítása terelt ebbe az irányba.

Az álmok megvalósítása

A kutatás eredményeiből az is jól látszik, hogy Magyarországon a cégvezetők többsége fiatal felnőttkorban kerül pozíciójába. A legtöbben ugyanis 31-40 éves korban (42%), egy jelentős részük pedig ennél is fiatalabban, 31 éves kora előtt éri el ezt a pozíciót (30%). Nem ritka azonban az sem, hogy valaki 50 éves kor felett jut el idáig (8%), sohasem késő tehát az álmok megvalósításába belevágni.

A cég kiterjesztése

Hogy milyennek és mennyire értékesnek ítélik meg a cégünket, annak viszonylag kevesebb köze van a vállalkozáshoz magához, sokkal inkább a vezető személye számít. A döntéseink és a menedzselési stílusunk tükrözik a személyiségünket, következésképp a cégvezető személye határozza meg, hogy mennyire lesz képes nőni a vállalkozás, milyen tempóban és milyen irányokban.

A siker nem attól függ, hogy milyen elitiskolába járt valaki, hanem a vállalkozás alapötletétől, a saját (cégvezetői) személyiségétől és tehetségétől, valamint az összeverbuvált csapat képességeitől. Ha jó helyre jártunk, és még egy rakás pénzt is fizettünk érte, az még nem jelenti, hogy rendkívüliek leszünk bármilyen értelemben. A megszerzett képességek számítanak, nem a suli neve, különösen, hogy a mai világban, ahol naponta újul meg számos szakterület, technológia, szinte nincs olyan ember, akinek ne lehetne valami újat mondani.

Megosztás: