Megéri-e | a bankkártyás fizetés?

Vásárlóként egyértelműen jobb a kis plasztikkártyát magunknál hordani, de mennyire éri meg kereskedői szemszögből?

Az ügyfélnek: igen

Aki készpénz helyett bankkártyát hord magánál, az kevesebbet kockáztat: az elvesztett bankkártya letiltható, sosincs rajta hamis pénz, sosincs tévedés a visszajáró kiszámolásával. Nem kérdezik, nincs-e kisebb, és a zsebbe tömködött érmék sosem teszik tönkre a kedvenc farmernadrágját. Mindig pontosan tudhatja, mennyi pénz van még a számláján – igaz, a zakó zsebében felejtett ezres megtalálásának öröméről le kell mondania.

A kártyás fizetést még ma is gyakran szidják azért, mert lassú – pedig valójában a tranzakció pillanatok alatt megtörténik, még a PIN-kód megadásával sem tart tovább, mint előkeresni a tárcából a megfelelő összeget, és kivárni, amíg a kasszás összeszedi a visszajárót.

És az üzlettulajdonosnak? Igen!

A kereskedő számára is rengeteg előnnyel jár, ha lehetővé teszi, hogy az ügyfelei, vásárlói bankkártyával is fizethessenek. Ami talán a legfontosabb: növeli a forgalmat. Ez egyrészt annak az egyértelmű következménye, hogy azokat is ki tudja szolgálni, akik épp nem tudnak vagy nem akarnak készpénzzel fizetni. Emellett talán kevésbé nyilvánvaló, de attól még igaz: a statisztikák szerint, akik kártyával fizetnek, többet költenek, mint a készpénzes ügyfelek. Minél alacsonyabb hányadát adja a készpénz az árbevételének, annál többet spórolhat az adminisztráción, a készpénz-logisztikai problémák megoldásán. A bankkártyás fizetés biztonságos: minden tranzakció engedélykéréshez kötött és többszörös ellenőrzésen esik át. Biztonságos abból a szempontból is, hogy a kisebb készpénzállomány kevésbé vonzó célpont a rablóknak is.

Mégsem szereti mindenki

Persze vannak olyan kereskedők, akik nem feltétlenül rajonganak érte, hogy teljes forgalmuk átláthatóvá és követhetővé váljon. Az adóhatósághoz bekötött online pénztárgépek bevezetése miatt azonban remélhetőleg egyébként is kevesebb értelme lesz eltitkolni a valós bevételt. Ha az adóhatóság úgyis tudja, mennyit keres, miért ne hagyná, hogy kártyával fizessenek a vevői?

A másik ok, amiért nem rohan a sarki fűszeres is bankkártya-terminált igényelni, az az, hogy ezt sem adják ingyen. Jó hír, hogy ezen a piacon is erősödik a verseny, ma már számos bank, takarékszövetkezet és pénzügyi szolgáltató kínál kártyaelfogadói szolgáltatásokat a kereskedőknek.

Mi a menete?

Aki üzletében, éttermében szeretne POS-terminált üzemeltetni, annak érdemes felkeresni bankját, takarékját, pénzügyi szolgáltatóját. Ők ezután felmérik, milyen igényei és lehetőségei vannak a technikai megoldásra: vezetékes telefonvonalon, mobil-vonalon vagy esetleg interneten kommunikáljon a terminálja a bankkal. Csak a kassza mellett legyen egy terminál, vagy esetleg az étterem vendégei az asztalokhoz vitt mobil egységekkel is tudjanak fizetni, netán a taxiba kell beszerelni egy Machine-to-Machine-alapon működő kártyaolvasót.

A POS-terminált általában bérlik a kereskedők a szolgáltatóktól: egyrészt egy modern terminál akár százezrekbe is kerülhet, másrészt nem biztos, hogy minden műszaki paramétere megfelel a bank igényeinek. A bérleti díj nullától havi néhány ezer forintig terjedhet attól függően, milyen szolgáltatásokat tud a gép: vezeték nélküli terminál, érintés nélküli fizetés, mobil adatkommunikáció stb. Az eszköz telepítése, a rendszeres karbantartás gyakran ingyenes, a feltételek azonban nem sztenderdek.

Amivel számolni kell

Az a tranzakciók után fizetendő jutalék: ennek mértéke azonban szintén alku tárgya. A hipermarket-lánc vagy az országos benzinkút-hálózat nyilván jobb feltételeket (azaz alacsonyabb jutalékot) tud kialkudni magának, mint egy kis fagylaltozó néhány tízezer forintos napi forgalommal. Nagy általánosságban elmondható: a bruttó forgalom 1-2 százalékát csípik le a szolgáltatók. Ezért fordulhat elő, hogy egy bababoltban, számítástechnikai üzletben annak ellenére nem tudunk kártyával fizetni, hogy gyakran tíz- vagy százezreket hagyunk a kasszánál. A szűk árréssel dolgozó cégek profitja ugyanis nem feltétlenül bírja el a tranzakciók után fizetendő jutalékot, és az esetleg felmerülő havi fix néhány ezer forintos bérleti, szolgáltatási díjat.

Megosztás: