Külső finanszírozás: | a sikeres pályázat kulcsa és a buktatók

A kkv-k számára sem mindegy, hogy a cég mit, mikor és miből fejleszt versenyelőnye megszerzése, illetve fenntartása érdekében.

Amennyiben a vállalkozás fejlesztési elképzelése meghaladja a birtokában lévő saját erőt – ami kis és közepes vállalkozások (kkv) esetében szinte általános – külső források után kell néznie, amelyek megszerzése korántsem egyszerű. A támogatást nyújtó fél ugyanis nem szívesen vállalja a kisvállalkozások természetéből adódó jelentősebb kockázatot.

Személyre szabott hitelkonstrukciók

A hazai kkv-k jellemzően mégis szinte kizárólag bankokhoz fordulnak külső finanszírozásért, amelyek a meghirdetett uniós pályázatokhoz kapcsolódóan új konstrukciókat és kibővített szolgáltatáscsomagot dolgoztak ki. A támogatás árazására azonban továbbra is magas kockázati biztosíték a jellemző.

Érdemes alaposan mérlegelni a döntést hiteltermék választásakor: a gyorsan felvehető, de drága gyorshitelek helyett előnyösebbnek bizonyulhatnak az olyan hitellehetőségek, melyek figyelembe veszik az adott vállalkozás sajátosságait. Ezeket a tanácsadással kibővített, esetleg államilag is támogatott hitelek között lehet megtalálni. Minden hitelnek vannak természetesen költségei, de ha a vállalkozó gondosan eljár, és a finanszírozást a projekt igényeihez igazítja, jelentősen csökkentheti terheit.

Állami támogatás

Ma már számos államilag támogatott program áll a kkv-k rendelkezésére akár forgóeszközhitelről, akár beruházási hitelről beszélünk (mikrohitel, Széchenyi Kártya, Európa Hitel). A forgóeszközhitelek közül a legismertebb a Széchenyi Kártya Hitel, míg a kisebb beruházásokhoz mikrohitel igényelhető, a nagyberuházásokhoz pedig a Magyar Fejlesztési Bank kínál kedvező feltételekkel hitelt. Az uniós források a hitelpiac bővüléséhez járulnak hozzá, különösen a mikrohitel esetében.

Pályázati lehetőségek

Bár a legtöbb társaság igyekszik saját háza táján előteremteni a szükséges saját erőt, a szükséges pályázat, hitel, tőke hármas közül a kkv-k számára legelőnyösebb feltételeket általában a pályázat kínálja.
Első látásra a pályázati forrás ingyen pénznek tűnik, de azért vannak olyan előírások, kötelezettségek, amelyeknek csak újabb költségek árán tud megfelelni a vállalkozás. Az uniós támogatás egyik igazán nagy hátránya, hogy nem mindig akkor van pályázati kiírás, amikor a vállalkozásnak szüksége lenne rá, és ha van is, akkor általában a pályázati kiíráshoz kell hangolni a projektet. A pályázati pénz azonban még így is olyan olcsó finanszírozási forma, melyet adandó alkalommal érdemes lehet igénybe venni.

A sikeres pályázat kulcsa a tenderdokumentáció alapos áttanulmányozása után elkészülő, jól megkomponált üzleti terv. Ennek minden esetben tartalmaznia kell a kiírási feltételekkel összhangban lévő, pontosan meghatározott fejlesztési célokat, az ezek által nyújtott előnyöket, a középtávú eredményterveket és a jövedelmezőségi számításokat. Elengedhetetlen még a versenytársak elemzése és a megvalósítás lépései, a hozzájuk tartozó költségekkel és azok forráshátterével.

A terv elkészítése során számba kell venni a lehetséges fejlesztési irányokat és azok prioritásait (a sürgősség és fontosság figyelembe vételével). Érdemes leírni, hogy a társaság mit, miért akar végrehajtani, és mindettől milyen eredményt vár. ( Például 10 százalékos nyereségnövekedést, a beruházás megvalósulását követő első év végére.) A cél meghatározásánál a vállalkozás/tulajdonos vegye figyelembe, hogy csak a mérhető célokat lehet maradéktalanul teljesíteni.

Megosztás: