Külföldi befektetések | Jobban megéri, mint gondolná!

Akár több millió forintot is spórolhat az a számlatulajdonos, aki külföldi pénzintézetnél nyit tartós befektetési számlát.

Mentesülhet a 15 százalékos kamatadó alól az a magánszemély, aki a külföldön nyitott tartós befektetési számlájáról (TBSZ) a lekötési átutalást követően időben értesíti a hazai adóhatóságot – közölte a Baker Tilly Hungária. Ennek még abban az esetben is nagy jelentősége van, ha a tulajdonos 3 éven belül hozzányúl a számlához. A 2017 januárjától hatályos törvény értelmében a számla tulajdonosának a külföldön nyitott TBSZ-ről 30 napon belül tájékoztatnia kell a NAV-ot annak érdekében, hogy a magyar szabályok szerinti alacsonyabb adókulcs (3 éves lekötés után), vagy az adómentesség (5 éves lekötés után) vonatkozzon a számlán megszerzett jövedelemre.

Igazolás kell

Rendkívül fontos, hogy a szolgáltatótól vagy a hitelintézettől közvetlenül az első átutalás után kérjük ki a szükséges igazolásokat annak érdekében, hogy elkerüljük a kettős adózást és biztosítsuk a külföldi TBSZ magyar adómentességét – hívta fel a figyelmet a cég. A kellő időben benyújtott adatszolgáltatással komoly megtakarítást érhet el a számlatulajdonos. A bejelentésnek tartalmaznia kell a befizető nevét, az adóazonosító jelét, a befizetett pénzösszeget, az átutalt pénzügyi eszközöket, valamint a pénzösszeg értékét. A bejelentésen túl rendelkeznie kell a külföldi pénzintézettől olyan igazolással, amelyből megállapítható a TBSZ-en keletkezett jövedelem.

Információcsere

Ha a fentiek teljesülnek, akkor a TBSZ tulajdonosa a magyar adó alól már mentesül, mivel a kettős adózás elkerülésére vonatkozó egyezményekben foglalt szabályok szerint a másik állam jogosult lehet a befektetésen keletkező jövedelmet adóztatni. Tekintettel az államok közötti adót és jövedelmet érintő információcsere meglétére, lényeges az, hogy ha valaki a külföldön nyitott TBSZ-én keletkező jövedelmén a magyar adómentességét biztosítani szeretné, akkor a bejelentést mindenképpen meg kell tenni. Ennek elmulasztása esetén hiába felelne meg a külföldi TBSZ a magyar szabályoknak, az azon keletkező jövedelem után Magyarországon is kéne adót fizetni. A magyar adóbevallásban az esetben nem kell bevallani a TBSZ-ből származó jövedelmet, ha azon már nem kell adót fizetni, azaz az 5 éves lejárat után. Korábbi megszüntetés esetén a bevallásban a jövedelmet és az azt terhelő 10, vagy 15 százalékos adót szerepeltetni kell.

Megosztás: