KKV-hitelezés | Sok eszkimó, kevés fóka

Túl sok bank hirtelen támadja a kis- és közepes vállalatokat a
hitelezésben. Így sokszor ők is, és a hitelt felvevők is rosszul járhatnak.

Érthető a bankok fokozott figyelme a kis- és közepes vállalatokkal (kkv) szemben, miután több lakossági piac is kiesett a látóterükből, így a cégek viszonylag különleges területet jelentenek számukra. A bankok most aktívak és a kockázati étvágyuk is nőtt, de annyira még nem, hogy ebből egy dinamikus növekedés valósuljon meg a kkv-hitelkihelyezésben.

Az MNB-s Növekedési Hitelprogramok is ráirányították a figyelmet a kkv-szektorra, de még ennél is jelentősebb a bankoknál jelentkező profitabilitási nyomás, keresleti oldalról viszont még korlátolt a piac. Ezeket kiegészítve az FHB bank szakértői úgy látják, azok a kkv-k hiányoznak jelenleg a piacról, amelyek fejleszteni szeretnének, bár a megmaradt sok “vadász” között hamarosan a “fókák” száma is növekszik majd. Problémát jelent az is, hogy a kkv-szektor csak egy nagyon szűk része alkalmaz banki megoldásokat a finanszírozási kérdéseknél, ez is korlátot szab a hitelkihelyezés bővülésének.

Egy felmérés szerint a konkurencia növekvő száma ellenére (például uniós források, Exim, MFB) nincs veszélyben a bankok helyzete, a termékkínálat és a szolgáltatás bővítése erre megoldást jelenthet. Kérdés persze az, hogy az NHP megszűnéséhez mennyiben tudnak felnőni a bankok, és kitölteni ezt a rést a piacon.

Katalizátor kontra kannibalizmus

Fontos az is, hogy a katalizátorszerepük sokkal erősebb volt ezeknek a “konkurens” intézményeknek, mint a kannibalizáló hatásuk. Viszont ha fennmarad a mostani nyomott kamatkörnyezet és alacsony profitabilitás, akkor az üzleti modell átgondolása elkerülhetetlen lesz. Egy-két “vadásznak” el kell hagynia a piacot ahhoz, hogy megfelelő profitabilitást lehessen elérni a kkv-hitelezésben. Ráadásul a bankok kockázatmentes bevétele csökken, ami szintén rányomja bélyegét a nyereséges működésre. Egy másik kihívás az ügyfélméretben a lefelé való mozdulás: most már sokkal nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a bankoknak a kisebb szereplőkre, emellett a kisebb ügyfeleknek nyújtott befektetési és treasury szolgáltatások is komoly bevételi potenciált jelenthetnek a bankoknak. A kis és közepes bankoknak még a specializáció jelenthet járható utat.

Az egyik legjelentősebben a K&H Bank kkv-hitelezése nőtt: az első öt hónapban mintegy 8 százalékos hitelállomány-növekedést ért el a kkv-knak adott hiteleket nézve. A bank piaci részesedése ezzel a kkv-hitelezésben 12-14 százalékot ér el.

Megosztás: