Intelligens üzlet | Tegye rendbe az adatkezelést!

A vállalati adatok megfelelő elemzése a döntéshozatalt is nagyban segítheti – miért hagyná ki ezt a lehetőséget?

A Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának kutatásából is kiderül, hogy a kisvállalkozások 38 százaléka, a középvállalkozások 25 míg a nagyvállalatok 15 százaléka nyilatkozta úgy, hogy nem volt szervezetüknél döntéshozatalt támogató adatgyűjtés.

Információból lesz a tudás

Napjainkban még mindig javában zajlik az informatika forradalma. A globalizálódó és felgyorsult üzleti világ és rengeteg más tényező az adatmennyiség folyamatos növekedését idézi elő. A hatalmas adatvagyonok mélyén a vállalkozásoknak fel kell fedezniük a tudást, ha sikeresek akarnak lenni.

A gyors és rugalmas reakció elengedhetetlen kelléke a vállalat kedvező előmenetelének. Az adatmennyiségeket úgy kell felhasználniuk a vállalkozásoknak, hogy azokból előbb vagy utóbb profitjuk származzon. A meghatározó mennyiségű strukturálatlan adat nem elegendő ahhoz, hogy a vállalat vezetése meghozza a számára legelőnyösebb döntést bizonyos helyzetekben. A tömérdek adatot először is információvá kell alakítani, majd pedig azt jövedelmező tudássá. Tudássá, amely révén a menedzsmentszervezet számára a legjövedelmezőbb stratégiai döntést hozhatja meg.

Így tehát az üzleti életben való fennmaradáshoz elengedhetetlen olyan eszközök és technológiák alkalmazása, amelyek ezeket a feltáró folyamatokat lebonyolítják. Sasvári Péter kutatásának célja az volt, hogy bemutassa az üzleti intelligencia (BI, Business Intelligence) alkalmazásának tapasztalatait, előnyeit a magyar vállalkozásoknál, valamint miben kellene fejlődnie a BI rendszereknek a nagyobb elterjedés érdekében. Ennek hiányában ugyanis nem beszélhetünk vállalati kulturális modellről, sem sokszínű, dolgozóiért felelősséget vállaló cégről.

A BI előnye

A BI alkalmazása számos előnyt kínál a szervezetek számára, hiszen az adatokból üzleti előnyt kovácsol. Ilyen előnyök lehetnek a gyors és megalapozott döntéshozatal, a gyorsabb információelérés, a hatékony előrejelzések készítése; a belső kommunikáció és az adatbiztonság javulása, a kivételek feltárása, a költségcsökkentés, a mobileszközök bevonása, és természetesen sok más mellett a nagyobb nyereség is.

A válaszadók alig tizede nyilatkozta úgy, hogy működik a vállalkozásnál valamilyen BI-rendszer vagy alkalmazás. A vizsgált vállalkozások közül a nagyvállalatok rendelkeznek leginkább BI alkalmazásokkal, a kis- és középvállalkozások majdnem ugyanabban a százalékban, míg a mikrovállalkozások egyáltalán nem használják.

Megosztás: