Ilyet is tud az adóhatóság: | elő a mobilokkal!

Az adóhatóság beköltözött az okostelefonokba és táblagépekbe. Mondjuk, mit érdemes tudni a NAV applikációjáról, amely meglepően könnyen értelmezhető.

Akinek már valaha keresnie kellett a NAV hivatalos honlapján (ami még véletlenül sem a nav.hu címen, hanem a nav.gov.hu-n érhető el), vagy komolyabban el kellett merülnie a nyomtatványkitöltő program bugyraiban, esetleg még néhány évvel ezelőtt is floppy-n kellet leadnia néhány dokumentumot, most joggal húzhatja fel a szemöldökét. Pedig – és most lelőjük a fő tanulságot – az adóhatóság alkalmazása teljesen rendben van.

Magyarul mondják

Kezdjük azzal, amivel elvileg minden szoftver használatát kezdeni kellene: a jogi nyilatkozattal, ami meghökkentően jól sikerült. Azt is mondhatnánk, hogy ha idén csak egy jogi nyilatkozatot olvas el, akkor ez legyen az: világos, érthető, lényegretörő szöveg arról, milyen adataink kerülhetnek át az alkalmazás használata közben, és mi történik velük a későbbiekben. Semmi bikkfanyelv vagy hókuszpókusz – attól az adóhatóságtól, amely egyébként tájékoztató (!) füzetet ad ki „A különleges adózói körnek az Európai Közösség más tagállamában illetőséggel bíró adóalannyal létesített közösségi kereskedelemmel kapcsolatos ügyletek áfa adózásának alapvető szabályai”-ról…

A mobilalkalmazást szemmel láthatóan nem mérlegképes könyvelőknek vagy nyugdíjas TB-ügyintézőknek készítették, hanem adófizető állampolgároknak, vállalkozóknak. A Hírek menüpontban a már emlegetett (sajnos szakirányú végzettséggel nem rendelkezők számára gyakran érthetetlen, ám összességében mégis igen hasznos) tájékoztatók, listák érhetőek el, de itt gyűjtik a nagy csempészcigi-fogásokról vagy leleplezett adócsalókról szóló híreket is. A hírek között angol nyelvű tájékoztatásra is bukkantunk, bár elég sok magyar nyelvű tartalmon kell átrágnia magát annak, aki itt akar angolul adózási- és vámügyekkel kapcsolatos híreket böngészni.

Térképpel navigálnak a nyitva tartó ügyfélszolgálatra

Az applikáció segítségével nagyon könnyen kapcsolatba léphetünk az adóhatósággal: kiválaszthatjuk, milyen ügyben szeretnénk információt szerezni, az ország melyik régiójában, és már kapjuk is a pontos telefonszámot, vagy küldhetjük az e-mailt az illetékesnek közvetlenül innen. Az ügyfélszolgálatok pontos elérhetőségei, nyitva tartása, címe nagyon könnyen elérhető, még fotót is mellékelnek az épületről, és akár oda is navigálhatunk a térkép segítségével.

Nézze meg gyorsan, kivel üzletel!

Nagyon fontos és hasznos a Lekérdezések menüpont: ha ismerjük egy vállalkozás nevét vagy adószámát, azonnal lekérdezhetjük mobilunkkal, szerepel-e valamilyen fontos adatbázisban. A köztartozásmentes adózók, az áfa alanyok vagy épp a végrehajtás alatt álló valamint az adóhiányos és hátralékos adózók között is megtalálhatjuk azt a céget, amelyikkel épp fontos szerződést készülünk megkötni. Az is kiderülhet, ha egy adószámot felfüggesztettek.

Spóroljon a bírságon: ne maradjon le a határidőkről!

Egy praktikus ingatlankalkulátor is helyet kapott az alkalmazásban: így könnyen kiszámítható, mennyi adót kell fizetnie annak, aki elad egy ingatlant. Szintén nagy hasznát vehetjük a személyes adónaptárnak is, amit az adóhatóság honlapján vezetett személyes adónaptárunkkal is összehangolhatunk – bár itt már a személyre szabás közben válaszolni kell néhány, a laikus számára igencsak szakmainak tűnő kérdésre is.

Az alkalmazás természetesen iPhone-ra, iPadre (AppStore) valamint az Androidos eszközökre is elérhető (Google Play áruház).

Megosztás: