Húzóerő az export a kkv-k számára is

Sorra nyílnak a kedvező lehetőségekkel kecsegtető exportpiacok, ennek hatására pedig az exportképes kis-és közepes vállalatok száma megugrott.

Többszörösére nőtt 2014 és 2018 között az exportképes magyar kis és középvállalkozások (kkv) száma. Az Eximbank adatai alapján az árbevétel legalább 10 százalékát külpiacon szerző exportképes magyar vállalatok száma a 2014-es kétezerről 10-12 ezerre nőtt. A kedvező folyamat ellenére az exportképes magyar kkv-k száma még mindig elmarad az európai uniós tagállamokban egy főre jutó mutatótól.

Mindenesetre az év elején cégmérettől függetlenül 10,2 százalékos volt az export és 9,1 százalékos az import növekedési üteme, amiből 698 millió euró aktívum származott. Az export értéke 8,524 milliárd eurót, az importé 7,685 milliárd eurót tett ki. A tavaly év végi adathoz képest a kivitel értéke 57 millió euróval nőtt, a behozatalé 84 millió euróval csökkent, ennek megfelelően 140 millió euróval nagyobb exporttöbblet alakult ki. Az export 81 százaléka az Európai Unió országaiba ment és az import 79 százaléka onnan érkezett. Négy év alatt a magyar export számos rekordot ért el, tavaly 100 millió euró fölé emelkedett az értéke.

Optimista cégek

A kedvező pénzügyi kilátások elsősorban az exportpiacok várható élénkülésének köszönhetők, de belföldről és egyre nagyobb mértékű bevétel-növekedést várnak a cégek. A hazai vállalati szektor meglehetősen optimista a pénzügyeit illetően, hiszen növekvő árbevétellel és nyereséggel kalkulálnak a következő egy évben. Az ágazat átlagosan 3,2%-os árbevétel-növekedéssel számol, ami jelentős előrelépés az előző negyedévi 2,5%-os várakozásokhoz képest, és jóval meghaladja az MNB idei évre prognosztizált 2,5%-os inflációs mutatóját is.

Jelenleg a vállalatok 42%-a várja azt, hogy a következő 12 hónapban növekedni fognak bevételei, miközben a cégek többsége (57%) stagnálásra számít.

Elsősorban az exportpiacok húzhatják felfelé az árbevételeket a következő egy évben: míg a belföldi piacokon a nagyvállalatok csupán 34%-a vár bevétel-növekedést, addig ez az arány a külföldi értékesítésben eléri a 43%-ot. Ennek megfelelően a belföldi piacon várt 2,8%-os bevételnövekedés mértéke elmarad az exportbevétel növekedésének.

Megosztás: