HR-trendek | Fókuszban az együttműködés

Ma már nem egyedül döntenek a főnökök, azaz véget ért az egyszemélyes irányítás korszaka.

Át kell programozni a cégstruktúrát, mégpedig úgy, hogy minden dolgozó azt adja, amely a képességének leginkább megfelel – egyebek közt erről is szó esett a napokban megrendezett 5. HR Piknik konferencián.

Közös gondolkodás

A frissen kinevezett vezetők hatvan százaléka nem kap képzést, és elveszíti az elköteleződését cége iránt. Ezért fontos a tanításuk, főként úgy, hogy a klasszikus vezetői dilemmákat járják körül: ennek segítségével fejleszthetik önismeretüket, és azt is, hogy annak tudatában vezessenek.

„Légy az a vezető, akivel mindenki szívesen dolgozik”. Bite Barbara (Coaching Team) előadásában arról is beszélt, hogy a vezető döntését meg kell, hogy határozza, milyen módszerekkel és hogyan hat a csapatára. Mint ismertette: ez az egyik legfontosabb vezetői szempont.

Az kerül vezetői pozícióba, aki valamiben jó, de ettől még nem lesz igazi vezető, csak akkor, ha elfogadja, hogy a vállalat többi dolgozójával együtt gondolkodjon és azt is megmutassa, értük dolgozik. Ma már elkerülhetetlen, hogy egy vezető átlépjen az „én-ből a mi-be” azaz más dimenzióban kell gondolkodni, és új felfogás szerint kell dolgozni.

Nincs megkülönböztetés

Ha jól működik egy vállalat, akkor az a gazdasági teljesítmény motorjának számít, valóságos innovációs bombaként hat. Azaz dinamikus, rugalmas, áttörő fejlesztésre képes, gyors és kísérletező – ismertette Varga Renáta (LHBS). Hogy miként válhatunk erre? Bizony át kell programozni a cégstruktúrát, mégpedig úgy, hogy minden dolgozó azt adja, amely a képességének leginkább megfelel.

Ezt legjobban a Lab.Coop példája illusztrálja. A cégnél gyakran összemosódik a vezérigazgató és a beosztott szerepköre. Sokszor egymásnak a főnökei, mindenki a legjobb szakmai tudását adja. Ezen kívül átláthatóság van a fizetések terén, ismerhetik egymás munkaszerződését is. Így nincs titok és kutatás egymás felé. Az már szinte természetes, hogy a bérkompenzációt a piaci árakhoz igazítják, és nincs eltérés az azonos területen dolgozó kollégák fizetése között. Így nem csoda, hogy több tucatszor átfogalmazták, finomították a kompetencialeírásokat. Nincsenek bérsávok, és fel sem merül, hogy férfi és nő más összeget keressen, ha ugyanannyit ad hozzá a cég működéséhez.

Csapatmunka kell

Hogy milyen szerepe van a sikerben a személyes indíttatásnak, a víziónak, és miért fontos felismerni, hogy mikor kell váltani? Erről Gerendai Károly beszélt, aki 25 éve indította el a Szigetet. „Nekem sem sikerült minden ötletemet megvalósítani, amelyeket azonban igen, azok általában az aktuális érdeklődési körömmel, azaz a hobbijaimmal is mindig szoros kapcsolatban voltak. A személyes vágyaimat teljesítem be a megvalósításukkal” – mondta az egykori főszervező, aki mára már átadta ezt a feladatot.

Ő is megerősítette, hogy nem lehet egyszemélyes ötletben gondolkozni, hanem csapatmunkában kell játszani. Kellenek azok a kulcsemberek, akik kialakítják a jó szervezeti struktúrát és elvégzik az operatív működtetési feladatokat, mindezt együttműködve. Mint mondta, egy vezető könnyen mondhatja a beosztottnak, hogy elégedetlen, ezért az alkalmazott képezze magát vagy adja át a helyét, de egy alapító, tulajdonos, cégvezetőnek ezt senki nem meri megmondani. Ezt valahogy fel kell ismerni. „Nem mondom, hogy könnyű dolog egy ennyi örömet és sikert hozó projektet elengedni, de, ha nem látnám be, hogy eljárt felettem az idő, akkor szépen lassan belefásulnék, egyre lanyhább tempót diktálnék, amivel a kollégáim lelkesedésére is demoralizáló hatással lennék” – tehát nemsokára azzal kéne szembesülni, hogy lemaradtak, az innovatív és lelkes fiatalok által irányított konkurensek pedig lekörözték őket.

Megosztás: