Hitelprogram vállalkozásoknak | Cél a versenyképesség növelése

Még több tőkehiánnyal küzdő cég kap lehetőséget arra, hogy bővítse a vállalkozását

Májusi meghirdetése óta töretlen a vállalkozások érdeklődése a mikro, kis- és középvállalkozások versenyképességét növelő hitelprogram iránt. A benyújtott kérelmek összege már néhány hónappal az indulást követően meghaladta a 34 milliárd forintot, ezért döntött a kormány úgy, hogy 44 milliárd forintról 70 milliárd forintra emeli a hitelprogram keretösszegét – közölte a Magyar Fejlesztési Bank. A vállalkozások már 428 MFB Ponton igényelhetik a nulla százalékos kamatú hitelt országszerte. A keret emelésével még több tőkehiánnyal küzdő cég kap lehetőséget arra, hogy bővítse a vállalkozását, – a Közép-Magyarország régió kivételével – az ország kevésbé fejlett régióiban.

Élen a feldolgozóipar

Az MFB adatai szerint a legtöbb érdeklődő vállalkozás a feldolgozóiparban (2 3százalék) és a kereskedelem (19 százalék) területén működik, 12 százalékot tesznek ki az építőipari, 7 százalékot pedig a szálláshelyek és vendéglátásban aktív cégek igényei. A befogadott kérelmek hiteligénye általában 150 millió forint alatti: gépek, berendezések beszerzésére átlagosan 41 millió forint hitelt kérnek a vállalkozások, gépjármű beszerzéshez 10 millió forint körüli összeget igényelnek.

Az MFB megjegyezte azt is, hogy miután a Pest megyei fejlesztésekre a 2014-2020-as időszakban korlátozottan áll rendelkezésre forrás, ezért a kormány elindította a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése Pest megyében hitelprogramot. A Budapest kivételével csak Pest megyében elérhető forrás összege 3,67 milliárd forint, amelyet szintén nulla százalékos kamattal igényelhetnek a vállalkozások, jellemzően kapacitásbővítésre, beruházásra, tárgyi eszköz beszerzésre.

Mit kell tudni az MFB Pontokról?

A kormány a 2014–2020-as uniós ciklusban elérhető, visszatérítendő európai uniós források kihelyezésénél az ügyfélközpontú rendszer megalkotását helyezte a középpontba. A legfontosabb cél, hogy a vállalkozások a lehető legszélesebb körben, könnyen elérhető módon, gyorsan és minden eddiginél olcsóbban juthassanak forráshoz. A visszatérítendő támogatások terén jelentős, több mint 700 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, melynek 75 százalékát, közel 540 milliárd forintot hirdet meg a kormány a ciklus első felében.

Megosztás: