Helyzetbe kerülnek | a kisebbek is

Nagyot lendített a hazai vállalkozások hitelfeltételein az uniós európai beruházási terv részeként elérhető garancia.

Elsőként tette elérhetővé a hazai kis-és közepes vállalkozások (kkv-k) számára az uniós beruházási terv hitelgaranciáját tavaly a K&H Bank. Ez ötven százalékos díjmentes garanciát nyújt, ügyletenként maximum negyvenöt millió forintos hitelösszegig. Az Európai Beruházási Alap által koordinált garanciaprogramot egyéni vállalkozóktól a közepes vállalatokig vehetik igénybe a cégek.Elsődleges cél az volt, hogy közvetlen eszközzel könnyítsék a vállalkozások hitelhez jutását. A garanciaprogramnak köszönhető magasabb fedezeti kategória miatt nemcsak kedvezőbb lehet a hitelek árazása, de olyan vállalkozások is részesülhetnek finanszírozásban, amelyek korábban nem vagy csak számukra nem megfelelő feltételekkel juthattak banki forráshoz.

A program szükségességét és sikerességét jól mutatja, hogy az elmúlt egy évben most április elejéig 1737 vállalkozás vette igénybe, több mint 17,5 milliárd forint szerződött kötelezettségvállaláshoz.

Fókuszban a kisebb vállalkozások

A garanciával fedezett ügyletet igénybe vevő kkv-k 69 százaléka százmillió forint éves árbevétel alatti cég. A hitelfelvétel célját tekintve 72 százalék forgóeszköz, míg 28 százalék beruházás finanszírozását szolgálta, így ez utóbbi csaknem ötmilliárd forint beruházási kölcsön kihelyezését jelenti az elmúlt egy év során.

A garancia jól láthatóan az uniós pályázati források kiegészítéseként is szolgált, hiszen a vállalkozások 35 százaléka az uniós források szempontjából sok esetben kizárt közép-magyarországi régióból került ki. Emellett eddig a dél-alföldi cégek képviseltették magukat jelentős számban (16 százalék), míg az összes többi régióban nagyjából egyenlő arányban oszlanak meg az uniós garanciával biztosított ügyletek.

Az idei első negyedév hiteligénylései azt mutatják, hogy a piac kifejezetten aktív. Továbbra is jelentős növekedési potenciál van a kkv szektorban, azon belül is a mikro szegmensben. Ezt az is segítheti, hogy azok a vállalkozások sincsenek kizárva a programból, akik már egyszer igénybe vették, hiszen akár több szerződéshez is alkalmazható a garancia. A program még két évig elérhető, így az jegybanki Növekedési Hitelprogram kifutását követően is kedvező feltételekkel kaphatnak finanszírozást a cégek.

Megosztás: