Élénkülő beruházási kedv | Egyre több cég tervez bővítést

Egyre bizakodóbbak a magyar cégek, amit jól szemlétet, hogy a napokban három és fél éves csúcsot döntött a vállalkozások beruházási hajlandósága.

Méretet tekintve a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) fejlesztési szándéka 73 százalékról 91 százalékra, a kisvállalkozásoké 53 százalékról 66 százalékra emelkedett, ellenben a mikrovállalkozások fejlesztési kedve 57 százalékról 54 százalékra apadt – olvasható a K&H kkv bizalmi indexről szóló közleményben.

Mit fejlesztenének a hazai vállalatok?

Az ipari, építőipari cégek az átlagnál magasabb arányban, 71 százalékban terveznek fejlesztést. Mindeközben a többi ágazat közel azonos mértékben tervez beruházást: a szolgáltató szektorban ez az arány 60 százalék, a kereskedelemben 52 százalék, a mezőgazdaságban pedig 57 százalék.

A bank elemzése alapján a következő egy év beruházásait elsősorban a gépek, berendezések (34 százalék) és az informatikai fejlesztések (33 százalék) pörgethetik fel, a gépjárműpark korszerűsítése 26 százalékkal stabilan tartja harmadik helyét, de egyre többen készülnek ingatlan beruházásokra is, az ebben gondolkodó cégek aránya év elejéhez képest közel négyszeresére, 19 százalékra nőtt.

Állami és uniós pályázatokból érkezhet a forrás

„A fogyasztás dinamikus bővülése és a folyamatosan megjelenő uniós pályázatok hozzájárulhatnak a fejlesztések szinten maradásához vagy akár további emelkedéséhez is” – fejtette ki a közleményben Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője, aki felhívta a figyelmet a kkv-k eszköz- és szoftverbeszerzésre irányuló 17 milliárd forintos keretösszegű pályázat megjelenésére is.

Ez utóbbira a GINOP-2.1.8-17 kódjelű eszközbeszerzés pályázat keretében van lehetőség pár napja, melynek a célja a kkv-k versenyképességének növelése. A kiírás szerint 5-15 millió forintnyi támogatás igényelhető eszközbeszerzésre, szoftverbeszerzésre. Várhatóan hatalmas érdeklődés lesz a pályázatra, hiszen a korábbi gyakorlattal ellentétben nem csak termelő és gyártó cégek nyújthatnak be pályázatot, hanem a 2016 előtt alapított egyéb vállalkozások is.

Megosztás: