Csökkenthetné költségét! | Miért nem teszi?

A villamos energia díjának ötödét, míg a földgázszámlának a harmadát is megspórolhatnák a cégek, mégsem élnek a lehetőséggel.

A cégek kétharmada tisztában van vele, hogy az energiakereskedők versenyeztetésével csökkentheti közműszámláit. Sőt ugyanilyen mértékben tájékozott arról is, hogy a kereskedőváltás nem jár anyagi kiadással. Ennek ismeretében különösen furcsának tűnhet, hogy 72 százaléknyian mégsem tettek lépéseket ebben az ügyben – derül ki a Tarifa24 közel 1300 kis- és közepes méretű vállalkozás bevonásával elkészült felméréséből.

Magyarázat a passzivitásra

A cégek eddigi passzivitására azonban van ésszerű magyarázat a szakértők szerint. Az energiakereskedők ajánlatait összegyűjtő brókercégek eddig főként a nagyobb vállalatokat célozták szolgáltatásaikkal, a kisebb cégeket kevésbé érték el. Szakértői támogatás híján a bonyolultnak tűnő szakkifejezések és az adminisztráció sok céget kivárásra késztetett az elmúlt években. Ez azonban gyökeresen változhat most, amikor az eddig megkötött szerződések adatai szerint a villamos energia díjának ötöde, míg a földgázszámlának a harmada is megspórolható.

Mivel a hazai szabályozás alapján az energiaellátási szerződések legnagyobb részét egy évre kötik, a szabadpiaci energiaárak mindig fél-egy évvel követik a világpiaci energiahordozók árának alakulását. A következő évre új szerződést kötők tehát éppen ebben az időszakban profitálhatnak majd a tavalyi világpiaci olajárzuhanás hatásából. Ez a tény azonban, úgy tűnik, alig ismert a hazai kkv-k körében. A megkérdezetteknek mindössze 12 százaléka számít a következő egy év során 5 százaléknál nagyobb mértékű díjcsökkenésre, miközben 25 százaléknyian díjemelkedéssel kalkulálnak.

Aktivitás várható

A szakértők várakozása szerint a kereskedők által kínált jelentős tarifacsökkenés a következő egy év során aktivizálja majd a versenypiaci beszerzésre jogosult vállalatokat: a földgázpiacon az érintettek negyede, míg a villamosenergia-piacon mintegy 40 százaléknyian új szerződést köthetnek. Ehhez – igaz, különböző feltételekkel – a felmérésben részt vevő cégek 67 százaléka venné igénybe energiabróker segítségét.

Az energiakereskedőkkel szemben ugyanakkor némi óvatossággal találkozhatunk: a megkérdezettek 46 százaléka csak abban az esetben kötne szolgáltatói szerződést az energiabróker kalkulációja szerint legkedvezőbb árat kínáló szereplővel, ha annak korábban már találkozott a nevével. Ez az óvatosság akkor is méltányolható tudatosságot mutat, ha figyelembe vesszük, hogy a gáz- és áramellátás biztonságára az állam vállal garanciát.

Megosztás: