Cafeteria | Nem vész el, csak átalakul

Azaz jövőre már készpénzben, béren kívüli juttatás formájában, járulékmentesen kapnák meg a munkavállalók az erre elkülönített összeget.

Szinte biztosra vehető, hogy megszűnik jövőre az Erzsébet-utalvány, valamint a Szép-kártya, miután Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: már a 2017-es költségvetést is úgy tervezte a kormány, hogy a cafetériát készpénzben, de béren kívüli juttatás formájában, járulékmentesen kapják meg a dolgozók. Ám nemcsak az előbb említett két utalványtípus sorolható a cafetériák közé, hanem ide tartoznak egyebek közt a közlekedési bérletek, valamint az iskolakezdési támogatás is.

A kormány kitart amellett, hogy 2017 januárjától lépjen életbe a készpénzesített, azaz a bérbe épülő cafeteria rendszer. Jövőre havi húszezer forintban maximalizálnák a bérbe épülő cafeteria összegét, tehát ez legfeljebb évi 240 ezer forintot jelentene. Erre az összegre nem járna szociális ellátás, tehát nem számít majd bele a nyugdíjba, gyesre, táppénzre sem jogosít. Azok a munkáltatók, akik eddig nem adtak béren kívüli juttatást, a jelenlegi elképzelések szerint csak akkor csatlakozhatnának az új, bérbe beépülő cafeteria rendszerhez, ha kétszázalékos béremelést hajtanak végre.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) azt javasolta: maradjon meg a Szép-kártya, de szűnjön meg az étkezési és ajándékutalványok adókedvezménye. Az MKIK azt is szorgalmazza: a bér egy része után a munkaadó csupán csekély közterhet fizessen, és ezt az utalványozott összeget fizetésként is oda lehessen adni a dolgozónak.

A béren kívüli juttatások napjainkban 1,8 millió munkavállalót érintenek, és csaknem ötvenezerre tehető azoknak a munkáltatóknak a száma, akik vagy kollektív szerződésben rögzítették, vagy attól függetlenül működtetnek cafeteria rendszert. A lakáscélú támogatás vagy a kockázati biztosítás jelenleg adómentesen adható. A Szép-kártya, az Erzsébet-utalvány vagy éppen az önkéntes egészség- vagy nyugdíjpénztári tagdíj-hozzájárulás béren kívüli juttatása után mintegy 35 százalékos közterhet kell fizetnie a munkáltatónak.

A jelenlegi kormányzati elképzelések révén a cafeteria bérbe emelésével a munkáltatók olcsóbban növelhetik a béreket.

Megosztás: