Befutott vállalkozások | Mi a hosszú távú siker titka?

Az évente alapított 25-30 ezer cég nagy része rövid időn belül lemorzsolódik. Hogy csinálják, akik mégis talpon maradnak?

Hiába áll rendelkezésre elegendő pénz, ha nincs mögötte szakmai tudás – derül ki a K&H: üzletet ide! Program felméréséből, amely keretein belül sikeres cégvezetőket kérdeztek arról, hogy milyen képességek, képzettségek szükségesek egy vállalkozás működtetéséhez.

Szaktudás és kommunikáció

A kutatásból kiderült, hogy a kis- és közepes méretű (kkv) vállalkozásnál a vezetéshez az eredmények eléréséhez ugyan az egyetemi tanulmányok és a nyelvtudás is nélkülözhetetlen, de leginkább a szakma rejtelmeibe kell minél jobban elmélyedni.

A tudás mellett fontos tényezők a kommunikáció, a nyitottság és a terhelhetőség. A cégvezetők szerint ugyanis a legfontosabb a stressztűrés és a kapcsolatépítési képesség, emellett a kezdeményezőkészség és az önbizalom is lényeges feltétele az eredményességnek.

A szakértők szerint mindezek nem szuperképességek, hiszen mind elsajátítható és fejleszthető. Ráadásul ma már számtalan, kifejezetten a kkv-k igényeire szabott szakmai előadás, konferencia és workshop közül választhatnak a cégvezetők, amelyek kifejezetten e képességek erősítésére koncentrálnak.

Érdekes adat, hogy a saját tőke és a jogi szabályozás a cégvezetők szerint a legelhanyagolhatóbb tényező. Ezek szerint hiába van meg a megfelelő összegű pénz, ettől még nem lesz sikeres a vállalkozás – a beindítás után ugyanis fenn is kell tartani a lendületet.

Megosztás: