A „felhősítés” | nem ködösítés

Minden vállalkozó erre vágyik: olcsóbban jobbat. Van rá egy tippünk!

A lényeg: a tárolás

A felhő alapú rendszerek közös jellemzője, hogy a szolgáltatást nem számítógépen üzemeltetik, hanem a szolgáltató különböző eszközein elosztva oly módon, hogy az üzemeltetés részletei a felhasználók szemei elől rejtve maradnak.  A rendszer egyértelmű előnye, hogy az adatokhoz bárhol hozzáférhetünk, de néhányak számára ijesztő lehet, hogy nem tudják, pontosan hol is tárolják az információikat. A Google által üzemeltetett, ingyenesen használható Gmail több százmillió felhasználója például valószínűleg nem gondolkodik ezen, csupán élvezi a több gigabájt kapacitású tárhelyét. Viszont egy vállalkozás már nem feltétlenül engedheti meg magának, hogy a napi működéséhez szükséges adatait egy ingyenes szolgáltatás keretén belül tárolja. Léteznek már céges környezetben is használható, felhőre épülő tárhelyszolgáltatások, egyebek között a Google és a Microsoft is kínál erre megoldást.

Nem nyílik a DOCX

A vállalatok számára azonban az adatok tárolásához hasonló gondot jelenthet a számítógépeken és egyéb eszközökön futó szoftverek karbantartása, folyamatos frissítése. Elég csak az operációs rendszerre gondolni, hiszen arról is gyakran olvashatunk, hogy milyen sok számítógépen fut még mindig Windows XP, hiszen ahogy az átlagemberek, úgy a cégvezetők sem szívesen nyúlnak hozzá a már évek óta működő rendszerekhez. Pedig a szoftverek is elavulnak, egy töredezett céges rendszer már egy kisvállalatnál is komolyan befolyásolhatja a hatékonyságot. Valószínűleg sokan futottak már bele abba, hogy nem tudtak dolgozni egy frissebb Office-ban szerkesztett DOCX kiterjesztésű Word dokumentummal a régebbi gépükön futó, régebbi Office-t használva…

A Vodafone válasza

Az Office 365 a fenti kérdésekre egyszerre ad választ, plusz olyan kényelmi megoldásokkal is kecsegtet, amelyek szintén növelhetik a teljesítményt. Egy felhőn keresztül, azaz bármilyen típusú eszközről (asztali vagy hordozható számítógép, táblagép…) elérhető irodai környezetről van szó, ahol mindenki egységes Office szoftverekhez férhet hozzá, a felhőben tárolhatja a dokumentumokat, kap egy kiváló céges levelezőrendszert, valamint könnyedén készíthet látványos weboldalt is. Mivel a szolgáltatást nem csak közvetlenül a Microsofttól, hanem akár a Vodafone-tól is megvásárolható, a konfigurálás és az üzemeltetés terhe lekerül a cégek válláról, garantált az adatbiztonság, ráadásul a költségeket is kiszámíthatóvá teszi.

Megosztás: