Vonattal a városban | MÁV-menetrendek a Google Térképen

Akár a reggeli ingázáshoz, akár egy üzleti találkozóhoz kell gyorsan útvonaltervet készíteni, mostantól a vonat is számításba jöhet!

Október elejétől a keskeny nyomtávú vonalakat leszámítva a teljes magyar vasút menetrendje elérhető a Google Térképen jelentette be az amerikai vállalat a MÁV, a MÁV-START és a GYSEV képviselőinek jelenlétében. Mindez a gyakorlatban 90 vasútvonalat és 1200-nál is több állomást jelent.

Az efféle fejlesztésekben Magyarország amúgy az élen jár, hiszen 2011-ben, nem sokkal a BKK létrejötte után a budapesti tömegközlekedési menetrendet tartalmazó adatbázis nyílt meg a különféle szolgáltatók, egyebek közt a Google előtt is, épp ezért ma már a budapesti lakosok és a fővárosba látogatók teljesen egyértelműnek veszik, hogy a szóban forgó szolgáltatás segítségével nem csak autós vagy gyalogos, hanem tömegközlekedést használó útvonalakat is meg tudnak tervezni.

Ahogy az is magától értetődő, hogy a különféle okostelefonos rendszerek alkalmazásáruházaiból külsős fejlesztőktől érkező, tömegközlekedést segítő alkalmazások is letölthetők. Ez mellesleg máshol közel sem annyira magától értetődő dolog, mint azt a több éves megszokás után sokan gondolhatják, hiszen nem minden európai város nyújt hasonló lehetőségeket.

Távolsági közlekedés

A vasút felé történő nyitás előkészítése egy ideje már elkezdődött, de ez még nem az út vége, az ország teljes területét lefedő útvonaltervező rendszer létrejöttéhez ugyanis szükséges lenne a Volán társaságok és a vidéki nagyvárosok csatlakozása is, jelenleg ugyanis még csak Miskolc és Pécs nyitott az efféle fejlesztések felé.

Viszont így is sokat fejlődött a Google szolgáltatása, amely egy minden nap éjfélkor frissített, tehát valós adatokat tartalmazó adatbázist használ a vasúti közlekedéssel történő útvonaltervezéshez, amely egyébként a vágányzárakat és a pótlóbuszokat is tartalmazza. Különlegesség, de hasznos, hogy a vállalat lehetővé tette az utolsó vonat opció használatát is.

Minden egy helyen

Az adatbázis további bővítésén túl lehetséges fejlesztési irány a különféle internetes fizetési megoldások, a Google Térkép esetében értelemszerűen a Google Pénztárca integrálása, jelenleg ugyanis a keresőóriás felületéről közvetlenül nem lehet jegyet vásárolni, holott a technológia tulajdonképpen adott.

Az illetékesek amúgy hangsúlyozták, hogy komoly felhasználói igény esetén készen állnak egyszerűsíteni a folyamatot, érdeklődés pedig valószínűleg lesz, hiszen maguk a cégek is az utasszám növekedését várják a magyarországi viszonylatban meglepően olcsó, 11 millió forintos beruházástól.

Megosztás: