Veszélyessé vált | a Windows XP

A közel 15 éves operációs rendszer használatával komoly veszélynek teheti ki saját magát és vállalatát is.

2014 áprilisától ugyanis a Microsoft hivatalosan is leállította a rendszer támogatását. Ez azt jelenti, hogy többé már nem adnak ki új biztonsági frissítést, nem érhető el sem ingyenes, sem pedig fizetős ügyfélszolgálat, sőt, július óta nem frissítik a beépített víruskereső adatbázisát sem.

Márpedig a legjobb operációs rendszer vitathatatlanul mindig a legfrissebb. Már az is riasztóan hangzik, ha belegondolunk, hogy miközben szinte percenként merülnek fel újabb fenyegetések, születnek újfajta vírusok, trójai programok, kerülnek napvilágra biztonsági rések, ezekkel szemben az XP már egyáltalán nem veszi fel a versenyt. Ha egy kicsit a frissítések színfala mögé nézünk, még riasztóbb a kép.

Amikor ugyanis a Microsoft kiad egy frissítést, a rosszindulatú programozók azonnal visszafelé kezdenek gondolkodni. Megnézik, mire is adták ki a frissítést, hogyan működik a javítani kívánt biztonsági rés, mit lehet általa elérni a kliens gépén. Ezzel az információval nemcsak azoknál próbálkoznak be, akik még nem frissítették gépüket, hanem megnézik, ugyanaz a sérülékenység megvan-e más Windows-verziók esetében is. Nem véletlen, hogy a Microsoft csak akkor ad ki egy frissítést, ha már az összes érintett rendszeren be is tudja csukni a kiskaput – őket sem ejtették a fejükre.

Az XP esetében azonban semmiféle frissítés nem érkezik jó ideje, és bár 14 éven keresztül csiszolgatták, messze nem tökéletesen biztonságos állapotban hagyták magára – miután számtalanszor figyelmeztettek mindenkit a váltás elengedhetetlenségére. Bár minden ismert sérülékenységet orvosoltak áprilisig, a bűnözők azóta sem hagytak fel a népszerű rendszer feltörésével. Ez a változat ugyanis már-már túl jól sikerült – sokan annyira megkedvelték, hogy nem hajlandóak lecserélni egy újabb verzióra. A helyzetet az is rontja, hogy a rendszert először a Vistával akarták leváltani, ez azonban meglehetősen gyengén sikerült, ennek megfelelően eredménytelen is lett a próbálkozás. Most viszont ott tartunk, hogy még az is előfordulhat: a más verziókhoz kiadott frissítések akár még fel is hívhatják a támadók figyelmét arra, hogy hol lehet sérülékenységet találni az XP-ben.

A jó tanács tehát, melyet mindenkinek érdemes megfogadnia: ideje elszakadni a jó öreg XP-től, mielőtt nagyobb baj lesz: fontos céges adatok szivárognak ki, vagy adatvesztéssel járó összeomlás történik a károkozás miatt. A Windows 10 hardverigénye például nem túl magas – ha mégsem alkalmas a futtatásra a gépünk, érdemes megfontolni, kellően modern-e ahhoz, hogy a munkahelyi feladatokat egyáltalán képes legyen ellátni, vagy így is – úgy is cserélni, felújítani kell.

Megosztás: