Vállalati bankszámlákat | támadnak az adathalászok

Több mint 246 millió alkalommal észleltek tavaly olyan oldallátogatást, amely során különböző adathalász módszereket kíséreltek meg.

A pénzügyi adathalász-támadások nagy része olyan üzenetek, amelyek olyan weboldalak linkjét tartalmazzák, amelyek legális honlapok hamis verzióira vezetnek. Céljuk, hogy minél több banki felhasználói hitelesítő adathoz jussanak hozzá, hogy ezek segítségével elérjék az online tranzakciókhoz szükséges felhasználói fiókokat, majd ezt követően egyszerűen ellopják az áldozatok pénzét.

Az adathalászat 53 százaléka használja ezt a módszert, minden második kibertámadás az áldozatok pénzének ellopására törekszik – közölte a támadásokat figyelő Kaspersky Lab. Tavaly a bankok, online fizetési rendszerek, valamint webshopok elleni támadások összesítése alapján kiderült, hogy ez a kategória első alkalommal bizonyult a harmadik leggyakoribb kibercsapdának.

Továbbá ezek a támadások kapcsolódnak egy másik kategóriához, az úgynevezett globális internetportál kategóriához, amely magában foglalja a globális keresőmotorokat, közösségi hálókat stb., amely visszacsúszott a negyedik helyre az elmúlt két év alatt. Ez a trend jól mutatja, hogy a kiberbűnözők érdeklődése az általános fiókadatok ellopásától a pénzügyi fiókok irányába tolódott.

Banki kártevők

Tavaly a pénzügyi adathalász-támadások aránya 47,5-ről 53 százalékra nőtt. A cég statisztikái szerint mindeddig ez a legmagasabb eloszlás. A blokkolt adathalász kísérletek több mint 40 százaléka banki adatok ellen irányult. 2016-hoz képest növekedést tapasztalhattunk az online fizetési rendszerek és webshopok elleni adathalász támadások számában is, előbbi 16 százalékos arányban, utóbbi 11 százalék volt. Csökkent azonban a banki trójai által megtámadott felhasználók száma mintegy 30 százalékkal: 2016-ban 1.088.900 míg 2017-ben 767.072 áldozatot azonosítottak. A banki kártevőkkel megtámadott felhasználók 19 százaléka vállalati felhasználó. A banki kártevőket a hackerek legtöbbször Németországban, Oroszországban, Kínában, Indiában, Vietnámban, Brazíliában és az Egyesült Államokban használják.

Fokozódó veszély

Az adatok azt is mutatják, hogy a Mac felhasználók egyre nagyobb veszélyben vannak. A közhiedelemmel ellentétben a Mac eszközök biztonsága is sérülékeny: 2016-ban az adathalász támadások 31,38 százaléka irányult pénzügyi adatok ellopására, majd ez a szám tavaly rekordméretűre duzzadt 55,6 százalékkal.

A kiberbűnözők nagymértékű érdeklődése a pénzügyi adathalász támadásokra azt jelzi, hogy a felhasználóknak még éberebbnek kell lenniük. Ahhoz, hogy hozzáférjenek a pénzünkhöz, a csalók folyamatosan újabb és újabb módszereket keresnek. Hasonlóan elszántnak és tudatosnak kell lenni, hogy ezt meg tudjuk akadályozni.

Fő a védekezés: mindig ellenőrizze egy honlap valódiságát, mielőtt online fizetne. Például a https kapcsolatot, a domain nevet, magát a szervezetet, amelynek fizetni kíván. Használjon megbízható biztonsági megoldást, amely viselkedés alapú antiadathalász technológiát alkalmaz. Ez lehetővé teszi a még ismeretlen adathalászok azonosítását is.

Megosztás: