Töltse a mobilját | vezeték nélkül!

Ismerős helyzet: sosem találja azt a kábelt, amelyik kellene? Szerencsére egyre több eszköz támogatja az indukciós töltést.

Hogy működik?

Ma legalább már az internetet nem kábelen juttatjuk el az okostelefonunkra, a táblagépünkre vagy a számítógépünkre, azonban az áram még mindig vezetéken át megy. Pedig a vezeték nélküli mobiltöltés ma már valóság. Nem is túlságosan újkeletű az az ötlet, amit a gyártók az elmúlt években végre elkezdtek használni. Az úgynevezett indukciós töltés ugyanis történelmünk egyik legzseniálisabb feltalálójához, Nikola Teslához köthető, aki már több mint hetven éve meghalt. Adott egy töltésre szolgáló eszköz (nevezhetjük töltőállomásnak) és adott egy másik kütyü, amit fel akarunk tölteni (legyen ez az okostelefon). Mindkettőben található egy-egy tekercs. A töltőállomás ennek segítségével elektromágneses teret generál, amit az okostelefonban lévő tekercs elektromos árammá alakít át, mely feltölti az akkumulátort.

Áramlik a Qi

Vezeték nélküli töltést eddig jellemzően azokon a helyeken használtak, ahol a csatlakozókat vízhatlanná kellett tenni. Az elektromos fogkefék és némelyik elektromos borotva is így töltődik. Ezen felbuzdulva a telefongyártók is meglátták a lehetőséget: az ASUS, a HTC, a Huawei, az LG Electronics, a Motorola, a Nokia, a Samsung és a Sony is használja a Qi (ejtsd: csí) nevű szabványt, amely már egyre több okostelefonban megtalálható. Például a Google Nexus 4, Nexus 5, valamint több Nokia Lumia készülék is gyárilag rendelkezik a töltéshez szükséges, beépített tekerccsel, míg például a Samsung Galaxy-szériához könnyedén vehetünk olyan hátlapot/tokot, amely megoldja a Qi-kompatibilitást.

Asztal töltővel

Ráadásul már megjelentek azok az irodabútorok, amelyek  beépített töltőhellyel rendelkeznek. Amíg az akkumulátoros technológiák nem fejlődnek túl gyorsan, addig bizony az efféle megoldások garantálhatják azt, hogy telefonunk ne hagyjon cserben minket.

Tartós hullám

Az elektromágneses hullámoktól nem kell félni, pontosabban felesleges. Minden elektromos vezetéknek, rádió- és televízióadónak, telekommunikációs átjátszótoronynak, háztartási gépnek van, sőt, még az agy- és szívműködésből adódóan az emberi szervezet is bír egy gyenge elektromágneses mezővel.

Megosztás: