Társkeresés munkahelyről? | Gondolja át még egyszer!

Kutatások szerint a vállalatvezetők előszeretettel használják a munkahelyükön a társkereső oldalakat, veszélybe sodorva ezzel személyes és céges adataikat.

Gyakran nem figyelnek a vállalatvezetők a munkahelyi számítástechnikai biztonságra, ugyanis előfordul, hogy a saját, illetve cégük szenzitív adatait is megadják egy-egy online tárkereső oldalra történő regisztráció során, annak ellenére, hogy tisztában vannak a kibertámadások kockázataival – hívja fel a figyelmet a Kaspersky Lab tanulmánya.

Saját titkaikat fecsegik ki a vállalatvezetők

A vállalat felméréséből kiderül, hogy az online társkeresők felhasználóinak 11 százaléka cégtulajdonos vagy felső vezető, 20 százalék pedig középvezető a munkahelyén. Miközben ezeket a felületeket használják, nagy mennyiségű bizalmas üzleti adatot is veszélyeztetnek. Sőt, a kutatás kimutatta, hogy minél magasabb pozícióban van valaki, annál nagyobb kedvvel oszt meg munkahelyi információkat.

Továbbá a felhasználók 12 százaléka a profilján is közzéteszi munkahelyi adatait, míg a vezetők között ez az arány magasabb, 22 százaléka osztja meg ezeket az információkat. A válaszadók 10 százaléka vallotta be, hogy akár munkájáról, vagy épp folyamatban lévő üzleti tranzakciókról is megosztott adatokat az online párkereső honlapokon. A vállalatvezetők e téren is közlékenyebbek, 24 százalék ismerte el, hogy üzleti titkokat is megosztott az interneten ismeretlenekkel.

Veszélyes összemosni az üzletet a szórakozással

Összeségében a társkereső oldalak látogatóinak 26 százaléka néhány nap után már szívesen kommunikál a munkahelyéről, míg a vezetők 38 százaléka. Ez nemcsak azért veszélyes, mert ismeretleneknek kiadják az üzleti adatokat, hanem súlyosabb következményekkel is járhat – ha például ipari kémek, kiberbűnözők kezébe kerülnek a kényes információk, akár zsarolhatják is vele a cégvezetőket.

A munka és a magánélet határainak összemosása több okból is veszélyes lehet. Az egyik, amit a válaszadók több mint fele elismerte, hogy ugyanazt a készüléket és/vagy számítógépet használja a munkája során, amivel felkeresi az online társkereső honlapokat, azaz a vállalati dokumentumokat, a levelezést és akár még a céges jelszavakat is kockáztatja ezzel. A megkérdezettek nagy aránya vallotta be, hogy készülékén céges levelezést tárol, így egy esetleges feltörés során minden ilyen tárolt adat veszélyeztetve van.

Ami még ennél is aggasztóbb, hogy az online társkeresőt használók nagy része nem gondoskodik készülékeinek informatikai vádelméről, vagy nem is veszik figyelembe, hogy milyen értékes adatokat tesznek elérhetővé a kiberbűnözők számára. A megkérdezettek mindössze 27 százaléka használ biztonsági megoldást, harmaduk fordít figyelmet arra, hogy kevés információt osszon meg és 16 százalék semmilyen védelemre nem gondol, hiszen nem is érzi veszélyeztetve magát.

Miként a kutatások kimutatták, a számítógépes kockázatok több különböző helyről érkezhetnek. A vállalati vezetők mintegy 19 százalékának fertőzték meg kártékony programmal, vagy zsarolóvírussal készülékeit online társkereső felületen keresztül.

Megosztás: