Számítógép telefonból? | Lehetséges!

A Samsung legújabb telefonjaival kompatibilis DeX egy nagyobb monitorra tükrözheti a képernyőt, így akár irodai munkára is alkalmassá válik.

A Microsoft 2015-ben mutatta be a Continuum nevű kiegészítőjét, amely egy leírva nagyon egyszerű, de annál hasznosabb funkciót hozott a Windows operációs rendszert használó okostelefonok tulajdonosainak: számítógépet csinált a zsebükben lévő eszközből. Az elméletben nagyszerű megoldás nagyjából a valóságban is működik, egy monitor, egy billentyűzet és egy egér csatlakoztatása után a PC-ken megszokott kezelőfelületen lehet dolgozni, ráadásul a felhasználók rendelkezésére áll a teljes értékű Office szoftvercsomag is. Ez pedig tényleg új szintre emeli a lehetőségeket, hiszen akárki akármit mond, egy 5-6 hüvelykes érintőkijelzőn nem lehet ugyanolyan minőségben dolgozni, mint egy asztali vagy egy hordozható számítógépen. Valószínűleg senki nem gépelt még be több száz oldalt az okostelefonján, ahogy a fejlett Excel-táblázatok sem ezeken az eszközökön születnek.

A redmondi cég megoldásával viszont van egy nagy probléma: a felhasználók nem igazán használnak Windows alapú okostelefonokat, az operációs rendszer piaci részesedése a telefonok között elenyésző. Az emberek ugyanis iPhone-okat és Androidos készülékeket használnak. Épp ezért sokan kitörő lelkesedéssel fogadták a Samsung DeX névre hallgató kiegészítőjének bejelentését, hiszen nagyjából ugyanarról van szó, mint a Continuum esetében, csak a DeX a koreai gyártó jelenlegi csúcsmodelljeivel, a Galaxy S8-cal és az S8+-szal kompatiblis.

A méreteiben egy asztali állvánnyal vetekedő kiegészítő alsó részén egy C-típusú USB-csatlakozó várja az okostelefon behelyezését, a hátoldalon pedig két klasszikus USB, egy hálózati port és egy HDMI-kimenet található, tehát a monitor és a külső perifériák csatlakoztatása is könnyedén megoldható. A telefon hátát tartó, köralakú részben pedig egy csendes ventillátor található, hiszen a számítógépként való működés még a jelenlegi legerősebb hardverrel elérhető okostelefonokat is képes felmelegíteni, jól jön tehát az aktív léghűtés.

Az összeköttetés után az Androidra csak nyomokban, a Windows-ra viszont nagyon is emlékeztető kezelőfelület fogadja a felhasználókat. A Samsung nem titkolja, hogy ez is volt a cél, a Windows által tökéletesített ablakos felépítést megszokták már a felhasználók, ráadásul praktikus is ezt használni a nagy monitorokon. A sebességgel nincs probléma, a nyolcadik generációs Samsung csúcstelefonok már tényleg elég erőteljesek ahhoz, hogy akadásmentesen működjenek számítógépként is, ami azért nem kis dolog. Persze a telefonos funkciókról dokkolt állapotban sem kell lemondani, az értesítések, a beérkező üzenetek az egyik sarokban megjelennek, könnyedén lehet foglakozni velük akkor is, amikor épp teljes képernyős üzemmódban fut az Office programcsomag valamelyik tagja, vagy épp a fotószerkesztő Adobe Lightroom.

Persze a megoldásnak vannak korlátai is, az Android ugyanis még akkor sem lesz Windows vagy macOS, ha egy DeXbe dokkolt Samsung Galaxy S8-on fut, ami azt jelenti, hogy a sokkal kevesebb alkalmazás érhető el, mint mondjuk egy notebookon. Az Office programcsomag és a már említett Lightroom jelentősen át lett dolgozva, hogy a lehető legjobb minőségben álljon rendelkezésre, illetve a Samsung gyári alkalmazási is képesek szépen megjelenni a monitorokon, tehát a böngészés, az emailezés, a képnézegetés és a filmnézés megoldott dolgok. A bővíthetőségi lehetőségek viszont korlátozottak, mert bár elméletileg bármilyen androidos szoftver futtatható, azokat alapvetően nem arra tervezték, hogy egérrel és billentyűzettel legyenek irányítva egy nagyméretű megjelenítőn. A cél persze valószínűleg nem is az volt, hogy a notebook helyett mostantól mindenki Samsung okostelefont vegyen; a DeX inkább azoknak szól, akik a munkahelyi gépüket tényleg csak klasszikus irodai munkára használják, az efféle funkciók ugyanis tökéletesen működnek ezzel a 35 ezer forintos kiegészítővel is. És ez még csak az út eleje!

Megosztás: