Oszd meg | és uralkodj!

Egyre több az olcsó és korrekt adatmennyiséggel rendelkező mobilinternet-előfizetés. De mi van, ha ezt más eszközökkel is meg akarja osztani?

Tudja, hogy kell mobil hotspototot csinálni?

Szerencsére már nem nagyon kell arról beszélni, hogy egyáltalán megoldható-e az okostelefonban lévő SIM-kártyához tartozó internet megosztása Wi-Fi-n keresztül, hiszen a modern készülékek operációs rendszerei kivétel nélkül tudják ezt a funkciót. Viszont erről nem minden felhasználó tud. Pedig egy mobil hotspot létrehozása egyszerűbb feladat, mint egy email-fiók konfigurálása. Legyen szó Android, iOS, Windows Phone vagy BlackBerry operációs rendszerről, mindenhol nagyjából ugyanaz a folyamat. Ha például a balatoni nyaralójában szeretne netezni a notebookján, de nincs a házban net, a telefonjáról bármikor elérhetővé teheti a számítógépe számára is. Meg kell adnia az okostelefon által létrehozott Wi-Fi hálózat nevét, illetve be kell gépelni egy jelszót, amit a hálózat kérni fog a csatlakozni kívánó készüléktől.

Tipp1:

Ezen a ponton nem érdemes kapkodni, az 12345678-hoz hasonló, egyszerű jelszavak ugyanis könnyen kitalálhatóak, ha pedig egy rosszindulatú felhasználó csatlakozik a hálózathoz, komoly adatforgalmat is generálhat – kis túlzással –, akár percek alatt elfogyasztva a havi limitjét.

Tipp2:

Létezik már olyan csomagajánlat, amelynek keretében bármilyen arányban felhasználható az adatforgalom. Ha például a tabletéhez tartozó mobilinternet csomagjában lévő adatmennyiségét már elhasználta, de az okostelefonjához járó adatmennyiséggel még tud netezni, megoszthatja azt a táblagépével. Akkor is, ha a tabletet a munkatársa vagy a gyereke használja, hiszen a folyamat az eszközök közti távolságtól függetlenül működhet, akár egy időben is.

Zsebben a Wi-Fi

Hasonlóan nagy fejlődés ment végbe a különféle hordozható internetmegosztó eszközök területén is. Már jó pár éve, hogy az első igazán kompakt és jól használható eszköz piacra került, ennek következtében az efféle kütyüket sokan azonosítják annak a konkrét modellnek a nevével. Szóval, mi az a MiFi? Egy zsebwifi, amivel több Wi-Fi kapcsolattal rendelkező eszköz (pl.: laptop, mobiltelefon, mobil játékkonzol, digitális zenelejátszó stb.) osztozhat ugyanazon a biztonságos mobilinternetes kapcsolaton.

5-10 eszközön is futhat a net

A hordozható Wi-Fi hotspotok rengeteg pozitívummal rendelkeznek, amelyek egyike a beépített akkumulátor, amivel adott esetben fél napos üzemidő is elérhető, a töltés pedig általában szabványos micro USB csatlakozón keresztül is megoldható. Az USB-s modemekkel ellentétben a MiFi-k által megosztott internetet egyszerre több (rendszerint maximálisan 5 vagy 10) eszköz is tudja használni, a csatlakozás pedig a WPS-nek köszönhetően sokkal könnyebb lehet. A Wi-Fi Protected Setup névre hallgató protokoll azok számára készült, akik nem annyira járatosak a számítástechnikában, hiszen leegyszerűsíti a csatlakozási folyamatot. A memóriakártyával bővíthető MiFi-k pedig a beléjük helyezett kártyák tartalmát is képesek megosztani a rájuk csatlakozott eszközökkel.

Megosztás: