Nyomkövetés | két keréken

A magyarországi kerékpárok száma messze meghaladja az autóékét. Ennek fényében nem meglepő, hogy az M2M-alapú nyomkövetésre már a kerékpárosok is igényt tartanak.

A több milliósra rugó kerékpáros társadalom már 2015 tavasza óta használhatja a Velotrack névre hallgató közösségi nyomkövető alkalmazást, amely nemcsak a biciklitúrákon ad pluszinformációkat, de az esetleges lopások felderítésében is segít.

Autóról bringára váltva

Antal Csaba, a projekt üzletfejlesztési vezetője távközlési mérnök, aki korábban a Siemensnél, valamint a TeleAtlas térképész cégnél is dolgozott. Néhány éve megvalósított egy olyan projektet, amely a gépjárművekbe épített nyomkövető alapján kínált úthasználat-alapú biztosításokat. Majd látva a hazai biciklisek táborának erősödését, arra gondolt, a kerékpárosok számára is ki kellene fejleszteni egy hasonló telematikai szolgáltatást.

A legfontosabb: ne lopják el!

Munkatársaival a Hargamon kft.-nél a fejlesztést megelőzően számos biciklissel beszélgettek kerékpározási szokásaikról. A válaszok alapján három elsődleges fókuszpont rajzolódott ki; ezek közül a legnagyobb hangsúlyt a biztonságtechnikai szempont kapta. Ők pedig létrehoztak egy „fekete dobozt”, amely a bicikli vázába építhető, cigarettás doboz méretű, és összegyűjti a GPS-koordinátákat, majd továbbítja az adatokat a vállalat szerverparkjához. Az itt futó adatbázis egy okostelefonos alkalmazáshoz csatlakozik, amelyben a biciklis például lezárhatja a kerékpárt.

Láthatatlan biciklizár

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a biciklikre valós lakat kerül, hanem egyfajta logikai zárról van szó. Ha valaki megmozdítja az őrizetlenül hagyott kerékpárt, a beépített giroszkóp érzékeli ezt, és azonnali riasztást küld a felhasználó mobiltelefonjára. Amennyiben mégis ellopnák a biciklit, akkor viszont nyomon követhető a tolvaj útvonala a weben vagy a telefonos alkalmazás révén. Az applikáció arra is lehetőséget ad, hogy egy link megosztásával barátok és ismerősök segítségét kérje a bicikli visszaszerzésében, illetve bejelentse a lopást a rendőrségen.

Határok nélkül

A végleges formába öntött megoldás a Vodafone globális SIM-kártyáival (vagyis e-SIM chipjeivel) került forgalomba, így az sem jelenthet gondot, ha a biciklis a túrázás során átlépi a határt. A fedélzeti egység ugyanis akár heteken keresztül is képes adatokat gyűjteni, amelyeket a kerékpáros hazaérkezését követően továbbít a szerverekre.

Sport tracking

A szolgáltatás tartalmaz egy család- vagy barátkövető funkciót is, így bármikor meg tudja nézni, merre járnak szerettei, de ez a közös bringatúrák során is hasznosnak bizonyulhat. A kínálati palettát tovább színesíti az úgynevezett fitness tracking funkció, amellyel ellenőrizhető, mekkora távolságot tett meg a biciklis, mekkora volt a szintkülönbség, és az elégetett kalóriákat is számolja.

 

Ha további részletekre is kíváncsi, hallgasson meg egy beszélgetést a témában az m2mzona.hu-n!

Megosztás: