Nagyívű | készülékek

A televízióknál már szinte mindenki hajlított paneleket használ, a telko piacra viszont csak most kezd beszivárogni.

Ha fontos a külső

Napjainkban már elérhetők a ténylegesen hajlított kijelzők, amit az LG G Flexben és a Samsung Galaxy Roundban bárki megcsodálhat. Egy képet megnézve sokan nem értik, hogy ebben mi olyan varázslatos, kézbe fogva viszont keveseket nem bűvöl el ez a formavilág. A hajlított kijelzős okostelefonok felhasználói szempontból, jelenleg kizárólag a dizájnról szólnak. Azért ilyenek, mert jól néznek ki – pont.

Tévéből telefonra

Ha viszont mélyebben beleássuk magunkat a témába, akkor látszik, hogy itt egy hatalmas technológiai innovációs folyamat első lépéseiről van szó. Egy okostelefonnál ugyanis nem olyan egyszerű a hajlított kijelző alkalmazása, mint egy televíziónál, amelyben nincsen akkumulátor, méretéhez képest kevesebb az elektronika, a mozgatás pedig nem szempont. Egy hajlított kijelzős telefonnál viszont jó esetben a komponenseknek, az akkumulátornak is követnie kell az ívet a jó helykihasználás és a telefon megfelelő vékonysága miatt. Emellett némi ruganyosságnak is lenni kell az egész szerkezetben, hiszen az eszközök nem törhetnek szét attól, ha rájuk ülünk. Jelenleg úgy tűnik, hogy az akkumulátoros technológiák tekintetében az LG diktálja a tempót, a szóban forgó G Flexbe már olyan zselés akkumulátort tettek, amely képes követni a kijelző formáját és attól sem jön zavarba, ha 30 kilogramm terheléstől a telefon kisimul.

Melyik merre hajlik?

A nagy kérdés, hogy melyik irányba érdemes hajlítani a kijelzőt! Ha a Samsung Galaxy Roundot egyenesen tartjuk, a kijelző jobb és bal oldala van hozzánk közelebb, mint a közepe, míg az LG G Flexnél a felső és alsó részről mondható el ugyanaz. A cikk szerzője mindenesetre a második variációra szavaz, hiszen így telefonálás közben a készülék követi az arcunk formáját, fektetett helyzetben pedig egy mozis óriásvászon hatását kelti.

Összetekerhető táblagép – jöhet?

Ezek azonban még hangsúlyozottan az első lépések egy hosszabb és rögösebb úton, amelynek végén a feltekerhető, flexibilis kijelzők, illetve az ezekre épülő készülékek, kiegészítők szerepelnek. Mennyire vagány egy olyan okosóra, amelynek kijelzője követi a csuklónk formáját? Milyen hasznos egy rendezvényen egy olyan roll-up, amelyre nem tintával, hanem számítógéppel írhatnánk, mindig épp azt az üzenetet, amit kommunikálni szeretnénk? Netán egy táblagép, amit – ha úgy tartja kedvünk – összetekerhetünk? Napjainkban még nehéz elképzelni ezeket, azonban a hajlított kijelzős okostelefonok megjelenése is azt jelzi, hogy az álmok belátható időn belül megvalósulhatnak.

Megosztás: