Mozgásra sarkall: |aktivitásmérő karperec

Minden apró lépés számít egészségünk megőrzése érdekében – és hogy ezeket a lépéseket mérni is tudjuk, abban az aktivitásmérők a nagymenők.

Ahhoz is kell motiváció, hogy a negyedikre ne lifttel, hanem lépcsőn menjünk fel, vagy hogy a buszról esetleg a kicsit távolabb eső megállóban szálljunk le, és így pár lépéssel többet gyalogoljunk hazáig, de szerencsére a modern és okos eszközök ebben is a segítségünkre lehetnek. Egyre több gyártó kínálatában találni úgynevezett aktivitásmérő karpereceket, amelyeket pont az ülőmunkát végző, keveset mozgó embereknek találtak ki. Ilyen a fitnesz-kiegészítőiről ismert Polar nevű cég terméke, a Loop is. A finn vállalat neve a sportolók körében híres, az átlagemberek viszont nem feltétlenül hallottak még róluk.

Viselhető high-tech

Bár a pontos időt a Loop is bármikor meg tudja jeleníteni és az okostelefonunkkal is kapcsolatban állhat, hangsúlyozottan nem egy okosóra. Nincs is olyan értelemben vett kijelzője, mint például a Samsung Gearnek vagy az Apple Watch-nak, csupán piros színű pöttyökön keresztül képes információt közölni, ami egyébként nagyon jól illeszkedik egyszerre modern és elegáns megjelenéséhez. A Polar termékét üzleti tárgyaláson sem kínos viselni, a tekinteteket is vonzza, mert jól látszik rajta, hogy egy darabka high-tech.

Kalkulál a karperec

Az eszköz lelke egy mozgásérzékelő szenzor, ami a Loop (azaz a csuklónk) mozgása alapján határozza meg, hogy milyen aktivitást végzünk. Képes megkülönböztetni az alvást/fekvést, az ülő és az álló helyzetet, a sétát és a futást, tehát azokat a mozgásformákat, amelyeknél a csuklónk is mozog. Felismeri azt is, ha házimunkát végzünk, illetve mozgásnak veszi a biciklizést is, bár a Polar ezt hivatalosan nem támogatja, a kerékpározáshoz ugyanis pedálra szerelhető fordulatszámmérőt gyártanak, de ez viszont sajnos nem kommunikál a Looppal.

Bizonyos mellkasra szerelhető pulzusmérőik viszont igen, ráadásul a két eszköz párosítása is roppant egyszerű, mert csak oda kell érintenünk a csuklónkat a mellkasunkhoz. A szívritmus ismeretében a Loop sokkal pontosabban tudja meghatározni az elégetett kalórák számát, illetve sportolás közben egyébként is segítséget nyújt, hogy a kis kijelzőn láthatjuk az aktuális pulzusszámunkat. A felhasznált kalóriákat ilyen kiegészítő nélkül a mozgás típusa és intenzitása, illetve a saját adataink (életkor, testmagasság, testtömeg) alapján kalkulálja ki.

Ma eleget mozogtunk?

A Loop okostelefonnal való kommunikációja is megoldott: Android és iPhone esetében is létesíthetünk kapcsolatot a karpereccel, de túl sok extrát ezáltal nem kapunk. Az adatokat az okostelefon adatkommunikációs csatornáin keresztül feltölthetjük a Polar Flow nevű felhő alapú rendszerbe, így a mobil kijelzőjén keresztül is nézegethetjük azokat, amelyeket egyébként bármilyen böngészőből is elérhetünk, hiszen az interneten tárolják őket. Vibramotor nincs a Loopban, pedig sokak számára hasznos lenne, ha aktív telefonos kapcsolat esetén értesítene minket a bejövő hívásokról, mint egy okos- vagy csatlakoztatott óra.

A Polar termékének egyértelmű előnye viszont az, hogy akkumulátora 5-7 napig is kibírja egy töltéssel – az időtartam attól függ, hogy milyen gyakran kapcsoljuk be a kijelzőt. Szintén nem elhanyagolható az sem, hogy vízálló, így nyugodtan zuhanyozhatunk vagy úszhatunk is vele. A legfontosabb persze az, hogy a célját sok embernél eléri, tehát kimozdítja őket a fotelből, több mozgásra motivál, hiszen jó érzés, amikor a Loop gratulál a napi cél teljesítéséhez. Öröm tudni, hogy ma eleget mozogtunk.

Megosztás: