Mit tud | a Vodafone Wallet?

Ha már kiveséztük a mobiltárcával történő mobilfizetés működését, érdemes szót ejteni a Vodafone nemrég indult megoldásáról.

Mi ez?

Okostelefonos applikáció.

Mi kell hozzá?

– OTP-bankszámla
– OTP MasterCard Mobil PayPass virtuális bankkártya (ez az OTP direkt internetes szolgáltatásán keresztül igényelhető a már meglévő bankkártya mellé)
– Androidos okostelefon NFC-s SIM-kártyával (legalább 2.3-as verzió, de ez nem jelenti azt, hogy minden ezzel és NFC-vel felszerelt készüléken ténylegesen működik is, hiszen a biztonságos használat érdekében a cég konkrét készüléktípusonként teszteli a megoldást. Jelenleg 50-nél is több okostelefonon egészen biztosan elérhető a szoftver, de a lista folyamatosan bővül.)

Hogyan kell használni?

Az applikáció használata nagyon egyszerű és díjmentes a Vodafone-előfizetők számára. A telepítés után rögzíteni kell a virtuális bankkártyát, és már fizethet is a PayPass terminálokkal ellátott üzletekben. Hazánkban jelenleg körülbelül 45 ezer ilyen terminál működik (ez a terminálok 48 százaléka), a szolgáltatás tehát a valóságban is elérhető, kiváló támogatottsággal rendelkezik, és ügyesen egyesíti az egyérintéses fizetést az okostelefonos környezettel.

Mennyire biztonságos?

– Fizetéskor ugyanúgy szükséges megadni a PIN-kódot, mint egy PayPass bankkártya esetén, tehát egy vadidegen akkor sem tud a tulajdonos helyett fizetni, ha a kezében van az okostelefon.
– Mivel a használathoz szükséges NFC-s SIM-kártyán egy speciális, úgynevezett secure element chip tárolja a virtuális bankkártyát, ahhoz csak az arra felhatalmazott alkalmazások képesek hozzáférni fizetési tranzakciók indítása céljából.
– Elveszett a telefonja? A virtuális bankkártya az OTP ügyfélszolgálatán keresztül ugyanúgy letiltható, ahogy a Vodafone Wallet is a Vodafone ügyfélszolgálatán át, amennyiben a készülék még bekapcsolt állapotú és elérhető a mobilhálózaton.
– Fontos viszont tudni, hogy kikapcsolt vagy lemerült okostelefonnal a szolgáltatás biztonsági okokból (itt többek között a PIN-kódra kell gondolni) nem használható, vásárlás előtt tehát érdemes megnézni, hogy hol áll az akkumulátor töltöttsége.

A kártyák és a számla kapcsán a banknál felmerülhetnek költségek, ezekről ugyanúgy lényeges tájékozódni, mint a hagyományos bankkártyák igénylése előtt.

Internet csak a Vodafone Wallet letöltésekor szükségeltetik, a fizetési tranzakciókhoz sem mobilinternet, sem Wi-Fi használata nem feltétel.

Megosztás: