Mire elég | egy okostelefon kamerája?

A gyártók egyre komolyabb képalkotással kapcsolatos szolgáltatásokkal árulják kamerás telefonjaikat. De ezek ki tudnak váltani egy fényképezőgépet?

20 megapixel, nagylátószög, ISO érzékenység, HDR-üzemmód

Fogalmak, amelyekkel már nem csak a digitális fényképezőgépek, hanem az okostelefonok vásárlói is szembesülhetnek. Pedig az átlagember nem vágyik arra, hogy tisztában legyen az itt felsorolt szavak jelentésével, hanem csak jó fényképeket szeretne készíteni a telefonjával.

Nézzük a lényeget!

Gyártói oldalról ugyanakkor érthető, hogy miért dobálóznak mégis megapixelekkel és szenzorméretekkel, hiszen a piacon kiélezett verseny folyik, nagy tétért. Ugyanakkor vevőként tisztában kell lennünk azzal, hogy a felsorolt szavak közül egyedül a látószög az, amelynek kapcsán konkrét képünk alakulhat ki a termék tudásáról, a többi adat nincs összhangban a képminőséggel. Ennek megértéséhez gondoljuk végig, hogyan működik a fényképezőgép, mi befolyásolja a képminőséget!

  • Adott egy érzékelő, amely az analóg gépeknél a fényérzékeny film, a digitális masináknál pedig az érzékelőlapka.
  • Ennek a paraméterei közé tartozik a megapixelben mért felbontás, valamint a lapka fizikai mérete.
  • A felbontásnál és a méretnél egyaránt az a jó, ha minél nagyobb, legalábbis első ránézésre ezt gondolnánk, pedig igazából a két érték aránya a szempont, adott méretű érzékelőlapkán a felbontás növelésével rontunk a minőségen, hiszen kevesebb hely jut a fénynek, a fotonoknak.

Az okostelefonoknál pár kivételtől eltekintve csak a pici és a nagyon pici érzékelő között választhatunk, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezek nem érik el az ultrakompakt digitális fényképezőgépek szintjét (azokban sem sokkal nagyobbak ugyanis az érzékelők), azonban a fényképezőgépeknek van egy fontos előnyük, amivel az okostelefonok nem rendelkeznek: az objektív. Méretéből és felépítéséből adódóan tehát egy komoly hátránya mindig lesz az okostelefonnak: az optikai zoom hiánya.

A válasz

Egy okostelefon általánosságban nem alkalmas arra, hogy minden tekintetben kiváltson egy kompakt digitális fényképezőgépet, hiszen képminősége az esetek többségében gyengébb, nem rendelkezik optikai zoommal és a nagylátószög sem mindenhol adott, pedig az hasznos, ha embereket fotózunk, mert segítségével mindenki belefér a képbe, nem vágjuk le a fejeket és a lábakat.

Ugyanakkor a terület folyamatosan fejlődik, ezért az okostelefonokkal egyre jobb felvételek készíthetők, már csak azért is, mert a tapasztalatok szerint a felhasználók más jellegű képalkotásra használják a zsebükben lévő készülékeket.

Effektekkel turbózunk

Kisebb felbontásban, effektekkel felturbózva abszolút szép alkotások születhetnek okostelefonnal is, a videófelvétellel pedig a komolyabb készülékeknél szintén nincs gond, a Full HD felbontást majdnem mindegyik tudja.

Nem szabad figyelmen kívül hagynunk az olyan funkciókat sem, mint a legjobb kép kiválasztását lehetővé tevő sorozatfelvétel, vagy az egyre több telefonban megjelenő szépség üzemmód, amely Photoshop tudás nélkül is kisímitja a ráncainkat.

A mobilos kamerákat tehát nem biztos, hogy össze kell hasonlítani a rendes fényképezőgépekkel; pár kivételtől eltekintve képminőségben gyengébbek ugyan, de így is tökéletesek arra, amire a legtöbben használják: megörökíteni a pillanatot – bárhol, könnyedén.

Megosztás: