Milyen újdonságokat hozott | az Android 7.0?

Bár egyelőre még csak kevés telefonra elérhető az új operációs rendszer, azért érdemes számba venni, miken változtatott a Google fejlesztőcsapata.

A Google némileg meglepő és egyben rendhagyó módon már idén tavasszal elérhetővé tette a legújabb Android fejlesztő változatát, amelyet a kóderek a legtöbb Nexus készülékre könnyedén telepíthettek. A hetedik főverzió az abc-sorrendet és az édességes vonalat megtartva a Nougat nevet kapta, szemléletét nézve pedig egy organikus továbbfejlesztése a korábbi főverziónak. Annak idején ugyanis az Android 5.0 (Lollipop) hozta a legtöbb újdonságot, míg a 6.0 (Marshmallow) inkább széles körű hibajavításnak volt felfogható, amely nem oldott meg minden problémát. A 7.0 tehát mindkét dolgot ötvözi, rengeteg hibajavítás mellett sok újdonágot is kínál a felhasználóknak.

Hasonló külső, gördülékenyebb gyorsbeállítások

A kinézeten nem sokat változtattak a szakemberek, az új rendszer még mindig az úgynevezett Material Designt használja, úgyhogy első ránézésre nehéz is megkülönböztetni az előző verziótól, pedig rengeteg okos fejlesztés került bele. Ez persze nem érint minden készüléket, a legtöbb gyártó ugyanis saját felhasználói felülettel próbálja elkápráztatni a vásárlóit, úgyhogy ezt a külsőt gyakorlatilag csak a vegytiszta Androidot futtató készülékeken lehet majd látni.

Az újítások egy része viszont valószínűleg sokakhoz eljut majd, a felülről lehúzható értesítési panel tetején például rögtön öt darab csempével (gyorskapcsoló) lehet találkozni, alattuk pedig az új értesítési kártyák láthatók. Két ujjal továbbra is a kapcsolópanel érhető el, de a táblázatos elrendezést már a felhasználók is szerkeszthetik, ráadásul balra egy második panelre is át lehet rakni az elemeket, a kapcsolókat megérintve pedig nem a beállítások, hanem a releváns információk ugranak fel, a WiFi esetében például az elérhető hálózatok.

Ez az előző verzióban is így volt, csak ott egy pici nyilat kellett eltaláni ugyanehhez, magyarul az értesítési panel ezúttal sokkal könnyebben használható. A sima értesítések is változtak, egyes üzenetformáknál megjelent a közvetlen válaszadás lehetősége, az appokhoz tartozó értesítések pedig csoportosítva jelennek meg.

A rendszer ezen része összességében amúgy sokkal bonyolultabb lett, de több opciót is kínál az embereknek, a Google célja pedig végredményben az, hogy az alapvető kommunikációhoz és a fontos információk megtekintéséhez elég legyen az értesítési- vagy a zárolási képernyőn mozogni, ne kelljen minden egyes alkalmazást megnyitni.

Sokatmondó értesítések

A több üzenetváltó alkalmazást használók számára örömteli lehet az úgynevezett kezelőfelület-hangoló funkció megjelenése, amelynek segítségével az egyes alkalmazások értesítéseit egy hatfokozatú skálán lehet személyre szabni, a nulladik szinten minden értesítés letiltásra kerül, míg a negyedik szinttől már mindig felugranak az információk, de persze egyéb kritériumok is vannak.

A kérdés, hogy hányan fogják a valóságban is használni ezt a kissé túlbonyolított funkciót, több tucat alkalmazás személyre szabása ugyanis nem egy pár perces művelet. A beállítások menüje informatívabb lett, az adathasználat mellett például látszik a felhasznált adatmennyiség is, ami teljesen logikus, furcsa, hogy eddig nem volt adott.

Személyi asszisztens

A Google Now indítójában minimális változások történtek, az alkalmazásokat mutató felületen viszont megjelent egy sornyi javaslat és egy keresősáv. Az ugyanerre használható widgetet is dizájnbeli változások jellemzik, a gépelésnek fenntartott helyen a dátum olvasható, míg maga a kereső csak egy G gomb lett.

Magyarországon kevésbé fontos, de mégis nagy dolog, hogy sokat fejlődött a Google Now asszisztense is, amely ennek megfelelően új nevet is kapott: mostantól Google Assistantként kell rá hivatkozni, összetettebb hangutasításokat is kezel, erősebb az integrációja és akár vásárlásra is használható.

Számos apróság

Rengetegen várták az egyebek közt a Samsung Galaxy Note szériából ismert osztott képernyős módot, amely az új Androidban végre megjelent, de egyelőre elég kevés szoftver támogatja.

Bizonyos esetekben ugyanazt alkalmazást is meg lehet nyitni két ablakban, ami például akkor hasznos, ha valaki két weboldalt böngész egyszerre. Egy amolyan alt+tab kombináció is elérhető lett, az alkalmazásváltót kétszer megnyomva a legutóbb használt app ugrik fel, majd ugyanezzel a dupla érintéssel vissza lehet menni az előző alkalmazásra. A kisebb kijelzős készülékek tulajdonosai és a gyengénlátók díjazhatják, hogy már nem csak a betűméretet, hanem gyakorlatilag minden mást is lehet kicsinyíteni és nagyítani.

Az energiatakarékosságon is rendszer szintjén dolgoztak a mérnökök, mozgás közben egyes szoftverek visszavehetik a friss adatok iránti igényüket, hiszen egy okostelefon akkumulátorát gyorsan meríti, ha a különféle alkalmazások a háttérben gyakran, de alapvetően teljesen feleslegesen kérik le a GPS-pozíciót. Korlátozható a mobilinternet használata is olyan módon, hogy a futó alkalmazások csak ritkábban, a nem futók pedig egyáltalán ne frissüljenek, ha nincs WiFi hálózaton a készülék.

Jó-jó, de mikor telepíthetem?

Az új Android tehát rengeteget hasznos újdonságot hozott, a probléma egyelőre csak az, hogy nem lehet tudni, a készülékeken mindez mikor lesz ténylegesen elérhető. Az eddigi tapasztalatok alapján az elterjedés nem lesz gyors, a 6.0 például egy év alatt mindössze a készülékek 18,7 százalékára került fel, sok gyártó egyáltalán nem foglalkozott azzal, hogy a friss rendszert a korábbi készülékeikre is elérhetővé tegye. Reménykedni persze lehet, illetve a jelenlegi csúcskészülékekre azért valószínű, hogy előbb vagy utóbb megérkezik majd a Nougat.

Megosztás: