iOS 10 | Ezeket az új funkciókat próbálta már?

Az új iPhone készülékek megjelenésével természetesen megérkezett az iOS operációs rendszer legújabb, tizedik változata is.

Az új verzió az iPhone 5-től, a negyedik generációs iPadtől, az iPad Airtől és az iPad Mini 2-től felfelé minden készülékre ingyenesen telepíthető. Persze a régebbi készülékeken az eltérő hardverek miatt nem minden új funkció élvezhető, a 3D Touch-t használó megoldások például nyilván csak azokon az eszközökön működnek, amelyek támogatják is a technológiát.

A kisebb tárhellyel rendelkező készülékek tulajdonosai valószínűleg a gyári alkalmazások törlésének, pontosabban elrejtésének lehetőségét díjazzák a legjobban. Vannak szoftverek, amelyeket továbbra sem lehet ténylegesen száműzni, ilyen például a Health, a Wallet, a Find iPhone, a Feedback és a Safari, de összességében így is sok helyet meg lehet spórolni azzal, ha a nem használt gyári megoldások törlésre kerülnek. A Siri nevű hangasszisztens is rengeteget fejlődött, magyarul sajnos továbbra sem tud, de angolul jobban használható, egészen fejlett utasításokat is megért, a hangüzeneteket szöveges formába tudja önteni, illetve a külsős szoftverek is használhatják, tehát például WhatsApp üzeneteket is lehet küldeni a segítségével. Javult az együttműködés a számítógépeken futó OS X / MacOS rendszerek és az iOS között, megjelent egy univerzális vágólap, amelynek használatával az egyik típusú készüléken másolt tartalmak a másik eszközön is beilleszthetővé válnak.

Apróságnak tűnik, de nagyon hasznos, hogy az okostelefont felemelve igény esetén egyből feléledhet a kijelző. Ennél is feltűnőbb, hogy tíz év után száműzték a képernyőzár feloldására használható csúszkát, helyette a teljes területet az értesítések foglalják el, jobbra a kamera indítható, balra pedig a widgetek tekinthetők meg. Ez utóbbiak az iOS nyolcadik verziója érhetők el, de most sokkal fontosabb a szerepük, egy részüket az Apple teljesen újratervezte, a 3D Touch kijelzővel szerelt készülékeknél az egyes alkalmazások ikonját erősen megnyomva is megjeleníthetők. Az értesítési panelen lévő tartalmak a törlés gomb hosszú érintésével egyszerre kukázhatók, illetve ez a felület szintén új köntöst kapott, csak úgy, mint az alulról előhúzható Control Center, amely már három oldalra lett osztva.

A gyári szoftverek közül az üzenetkezelőben történt a legtöbb változás, amely már meg tudja jeleníteni a linkeket, valamint animált üzenetek, rajzok és kézírás továbbítására is használható. A térképszoftver már mutatja a forgalmi információkat is, a zenelejátszóban pedig meg tudnak jelenni a dalszövegek. Táblagépeken a Safari webböngésző egyszerre két oldalt is ki tud rajzolni, a Photos pedig képes albumokká fűzni a képeket és a videókat, amely a családi vakáció során különösen hasznosnak bizonyulhat. Teljesen új alkalmazás a Home, amely az okosotthonokban található készülékeket fogja csordába, megfelelő kiegészítők birtoklása esetén innen kezelhető az otthoni világítás, a termosztát és akár a zárak is. A telefonhívásokat kezelő szoftver is fejlődött, egyrészt belekerült egy spamszűrő, másrészt harmadik féltől származó alkalmazások is integrálhatók bele, azaz lehetőség van mondjuk a lezárt képernyőn fogadni egy Skype hívást.

Összességében nagyon kellemes funkciókat hozott az iOS 10, a képernyőzárral és a widgetekkel kapcsolatos változások valóban kényelmesebbé teszik a készülékek használatát, az értesítésekkel kapcsolatban ugyan még mindig lehetne hova fejlődni, de így is örömteli, hogy ennyi minden változott pozitív irányba. Persze az új rendszer még nem tudta megmutatni a foga fehérjét, ez csak akkor fog megtörténni, amikor a harmadik féltől származó appok fejlesztői is élnek majd a különféle, eddig nem tapasztalt integrációs lehetőségekkel, és a különféle utólag letöltött üzenetkezelő és egyéb alkalmazások is úgy fognak viselkedni, mintha a dobozból kivéve is telepítve lennének a többi Apple-szoftverrel együtt.

Megosztás: