Hivatalosan is vége | az EU-s roamingdíjaknak

Bár már évekkel korábbra tervezték, idén végül tényleg megszűnik az EU területén a barangolás többletköltsége.

A június 15-én életbe lépő új szabályozás gyakorlatilag azt írja elő a szolgáltatóknak, hogy sem az indított és fogadott hívások, sem az SMS-ek, sem pedig az adatforgalom kapcsán nem számlázhatnak ki extra díjakat az ügyfeleknek, amennyiben az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban használják a készülékeiket.

Ugyanakkor a szabályozás meghagy egy kiskaput a szolgáltatók számára annak érdekében, hogy ne fordulhasson elő olyan eset, amikor egy ügyfél egy másik országban kötött szerződéssel előnyösebb feltételekkel telefonálhat és internetezhet, mint ahogyan ezt a lakóhelyén tenné. Az egyes tagállamok mobilszolgáltatók számára kialakított adózási és jogi környezete ugyanis nincs összhangban egymással, elég ha csak egyetlen tételként a frekvenciahasználati díj mértékének jelentős eltérését emeljük ki ezek közül.

Az úgynevezett méltányos használat alapelve az, hogy az adott SIM többet tartózkodik a honos hálózaton, mint külföldön, és több forgalmat is bonyolít otthon, mint másik országban. Amennyiben a szolgáltató úgy látja, hogy a méltányos használat feltételei nem teljesülnek, abban az esetben felkérheti az ügyfelet arra, hogy változtasson a felhasználás módján, ha pedig ez nem történik meg, akkor kiszámlázhatja a szintén a rendeletben meghatározott plafonösszegeket a külföldi mobilhasználat után.

Az átlagember számára azonban a fentiek valószínűleg nem lényegesek, hiszen június 15-től megszűnik, hogy Európa más országaiba utazva figyelni kell arra, hogy melyik hálózatra áll fel a telefonunk, engedélyezve van-e rajta a roaming adatforgalom és egyáltalán milyen tarifa vonatkozik a használatra az adott országban. Ha az EU területén mozgunk a készülékünkkel, akkor pontosan ugyanolyan feltételekkel használhatjuk a mobilunkat, mint otthon, s ebbe az internetezés is beletartozik, ami nagy könnyebbséget jelenthet akár a nyári vakáció során. Elég csak arra gondolni, hogy a telefonnal történő, online navigáció mennyire hasznos, de a nyaralás során a környék látnivalóinak és gasztronómiai kínálatának felfedezésében is jó hasznát lehet venni az okostelefonnak. Vége annak is, hogy ingyenes WiFi-hálózatokra vadászunk pusztán azért, hogy elérjük a leveleinket és a közösségi csatornákon keresztül kommunikálhassunk az otthon maradt családtagokkal és ismerősökkel.

Elemzők szerint a mobilszolgáltatók ugyan el kell, hogy könyveljenek valamennyi bevételkiesést a szabályozás hatályba lépését követően, ám ennek mértéke közel sem drámai. Nemcsak azért, mert az EU roamingdíjak eltörlése egy lépésről-lépésre haladó folyamat volt, hanem azért is, mert az operátorok már eddig is igyekeztek átlátható és bizonyos használat mellett kedvező feltételeket teremteni az ügyfeleik számára. Ilyen volt egyebek közt a Vodafone Európa Napijegy opciója, melyet tervezhetősége miatt évek óta elégedetten használtak a szolgáltató ügyfelei. Június 15-től ez a tarifa megszűnik, de csak azért, hogy ténylegesen átadja a helyét a többletköltségektől mentes külföldi mobilhasználatnak.

Megosztás: