„Helló, | miben segíthetek?”

Hangalapú személyi asszisztensek összehasonlítása: miben különbözik az Apple Siri, a Google Now és a Microsoft Cortana?

Igaz, hogy a három legnagyobb okostelefonos platform (Android, iOS, Windows Phone) mindegyike rendelkezik virtuális személyi asszisztenssel, magyar nyelven ritkán olvasni róluk, ami részben annak köszönhető, hogy ők maguk sem beszélik a nyelvünket. Az üzletemberek között viszont szép számmal akadnak olyanok, akik munkájuk során amúgy is többet használják az angolt, mint ékes anyanyelvünket. Számukra nagyon jól használhatók ezek a programok, ennek fényében pedig mindenképp érdemes megnézni, hogy konkrétan miben is segíthetnek.

Barát vagy robot?

Az Apple Sirijében és a Microsoft Cortanájában közös, hogy mindketten emberként próbálnak viselkedni, az elhangzott mondatokra reagálnak, míg az androidos Google Now a cég profiljához hűen egy információs központnak tekinthető (bár pár vicces dolgot azért ebben is elrejtettek a fejlesztők).

  • Webes találatokat mindhárom megoldás képes válaszként adni,
  • várható eseményekkel kapcsolatos előrejelzéseket (például azt, ha dugó lesz arrafele, amerre a tulaj navigál) viszont csak a Google Now és a Cortana nyújt.
  • hívásokat indítani, naptárbejegyzéseket létrehozni szintén mindhárom platformmal lehet, de jelenleg csak a Cortana képes arra, hogy figyelmeztessen különféle események és személyek összefüggésében. Tehát a a Microsoft platformjától kaphat olyan üzenetet, amely a testvére születésnapjárára emlékezteti, ha pont az illető keresi telefonon.
  • Az időjárásból mindhárom program felkészült,
  • a Siriben nem lehet beállítani különféle érdeklődési köröket, így nem is kaphat összegzést az adott témában történt eseményekről,
  • a Google megoldása viszont a zenelejátszásban korlátozott: különféle előadók és stílusok szerint csak akkor indít el muzsikákat parancsszóra, ha tulajdonosa Play Music előfizető.

Bár vannak különbségek, a helyzet az, hogy mindhárom rendszer kiválóan teszi a dolgát.

  • Vezetés közben hívások indítására és események rögzítésére,
  • rohanás közben egy üzenet lediktálására tökéletesen használhatók.
  • A Siri és a Cortana esetében ideig-óráig szórakoztató a bugyuta kérdésekre érkező válaszok meghallgatása is. Működésükben is megegyeznek, a kimondott kérdéseket először lefordítják begépelt szöveggé, azt az interneten keresztül elküldik a hatalmas erőforrással rendelkező szerverparkhoz, amely kikalkulálja és visszaküldi a választ. Persze ez olyan gyorsan megy végbe, hogy a laikusok nem is gondolnák, hogy a háttérben ilyen összetett folyamat zajlik.

Fájó hiányosság viszont, hogy semelyik asszisztens nem tud magyarul, és egyelőre nincsenek is arra utaló pletykák, hogy ez a közeljövőben megváltozna. Ettől függetlenül pozitív a mérleg, és előbb vagy utóbb bizonyára a magyar is támogatott nyelv lesz, angolul pedig addig is jól szuperál az asszisztencia.

Megosztás: