Hatalmasra nőtt | az ATM-támadások száma

Sokat fejlődtek a hackerek módszerei, a bankjegykiadó automatákat szinte percek alatt feltörik a virtuális térben.

Korábban a kártékony kódok bejuttatásához fizikailag is hozzá kellett férni az automatákhoz, mára már sokkal kifinomultabbak lettek a bankjegykiadók elleni támadások, azaz egyre gyakrabban fordulnak elő a banki hálózaton keresztüli behatolási kísérletek – derül ki az Europol kiberbiztonsági csoportjának tanulmányából.

A számítógépes bűnözők módszerei az elmúlt évek alatt sokat fejlődtek, újabb és újabb módszereket dolgoznak ki az ügyfelek és a bankok megkárosítására. A támadók ma már elsősorban a banki rendszereket veszik célba – főleg adathalász emailekkel próbálnak bejutni –, hogy aztán belülről dolgozzanak, így sok más illegális tevékenység mellett az ATM-eket is célba veszik.

A sikeres támadások esetén nemcsak arról van szó, hogy a hackerek pénzt lopnak, hanem ezzel párhuzamosan érzékeny és értékes személyes adatokat is meg tudnak szerezni. A bűnözői csoportok olyan jelentős erőforrásokkal és pénzügyi támogatással rendelkeznek, hogy mindig lépéselőnyben vannak. A kockázatok és a károk mérsékléséhez ezért elengedhetetlen a bűnüldöző szervek és a pénzintézetek együttműködésének elmélyítése – hívják fel a figyelmet az Europol szakértői.

A biztonság fokozása

Habár léteznek komoly és szigorú biztonsági előírások és megoldások, ezek nem minden esetben elérhetőek, gyakran nincsenek bevezetve a pénzügyi intézményekben (sem) – állapítják meg a kutatók. Elengedhetetlen, hogy a jelenleginél sokkal komolyabb összegeket és erőforrásokat biztosítsanak a kiberbűnözés kockázatainak csökkentésére.

Míg az ATM-hez kapcsolódó fizikai támadások Európában 6 százalékkal nőttek a 2016-os évhez képest ez év első felében (1604-ről 1696-ra), addig a hackertámadások száma megdöbbentő mértékben megugrott: 2015-ben csupán öt ilyen esetről tudtak a szakértők, tavaly már 28, idén júliusig pedig 114 számítástechnikai behatolást regisztráltak. Ez több mint háromszáz százalékos emelkedést mutat, összegben kifejezve pedig eléri a 14 milliárd eurót – csupán a kontinensünkön.

Változó szokások

Korábban a bűnözőnek fizikailag kellett kinyitni az ATM házát, (ismerjük a teherautókkal kirángatott ATM-ek esetét és elszállítását a helyszínről), hogy hozzáférjenek a készülék belső részeihez. Ehhez és a kódfejtéshez többnyire egy külső USB-t vagy CD-t vettek igénybe. Ma pedig, mint a fentiekből is kiderül, elég egy laptop és egy internetkapcsolat.

Amennyiben egy bank felismeri a kockázatokat, akkor a hálózatát egymásra épülő biztonsági elemekkel választja el: ám függetlenül, többlépcsős megoldásokat alkalmazva. A felmérés szerint sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy a banki biztonságban még ma sem áldoznak annyit a kíbervédelemre, mint kellene.

Megosztás: