Érdemes felkészülni, váratlanul érkezik a kibertámadás

Elengedhetetlen a vállalatoknál, hogy gondoskodjanak a megfelelő informatikai védelmükről, hiszen senki sincs kizárva a lehetséges célpontok köréből.

A DDoS, azaz az túlterheléses szolgáltatásmegtagadással járó támadást elszenvedett vállalkozások 27 százaléka úgy gondolja, hogy nem célzott támadás áldozata, hanem csupán ártatlan szemlélője volt az eseményeknek – derül ki a Kaspersky Lab kutatásából, amely több mint 5000 mikro-, kis- és középvállalkozás (kkv-k), valamint nagyvállalat részvételével készült 29 országban.

A szakértők szerint ez arra utal, hogy valamennyi vállalkozást érinthetik a kibertámadások, még azokat is, akik erre nem is számítanak. A támadások folyamatos felbukkanása és aktivitása, valamint eredményessége – az adott vállalat működésének megállítása, bizalmas információkhoz való hozzáférés lehetősége vagy váltságdíj követelése – mind azt jelenti, hogy világszerte minden vállalat potenciális célpont lehet. Ennek ellenére a szervezetek 28 százaléka nem használ speciális védelmet, mert azt hiszik, nem fenyegeti őket veszély.

Az elmúlt év kibertámadásainak 44 százalékát DDoS támadásként azonosították, míg ez az arány jóval kevesebb volt 2016-ban, a támadások csupán 25 százalékát sorolták ide. Ez is azt bizonyítja, milyen nagy a kockázata a vállalatot bizonytalan időkre akár megbénítható DDoS-rohamnak, és hogy muszáj proaktívan gondoskodni a munkaállomások, munkafolyamatok védelméről.

Óvatlan cégek

Nemcsak a célzott támadásra kell felkészülni, hanem a váratlanra is. A vállalkozások majdnem negyede (23%) véli úgy, hogy egy DDoS támadás mögött egy versenytárs állhat – főként kémkedés vagy ellehetetlenítés céljából. További 24% úgy gondolja, hogy valószínűleg egy másik támadás elrejtése volt a cél és a DDoS-ostrom csupán elterelés. Szintén 24% arra gyanakszik, hogy a DDoS-támadás célja kifejezetten a működési folyamatok zavarása, blokkolása.

A DDoS-támadások pénzügyi következményei folytán – például az üzleti folyamatok leállásából adódó bevételkiesés, a kiberkémkedésből fakadó visszaélések – jobb felkészültnek és védettnek lenni, mint utólag megoldást találni. Az azonosított támadások azt jelzik, hogy egyetlen szervezet sem érezheti biztonságban magát a számítógépes bűnözők ellen hatékony védelem hiányában és felelősséget kell vállalniuk informatikai biztonságukért.

Megosztás: