DJI Mavic Pro | Lenyűgöző drónfelvételek

Az új kvadkopter kisebbre összehajtogatható, mint elődjei, a kapcsolódó okosszemüveggel pedig madártávlatból szemlélheti a világot.

Az elmúlt években óriási fejlődésen mentek keresztül a különféle drónok, amelyek magyarországi használatával kapcsolatban még rengeteg kérdés merülhet fel, hiszen a hazai törvényi szabályozást Európa többi országához hasonlóan teljesen váratlanul érte, hogy szinte egyik napról a másikra amatőrök által vezetett gépek lepték el az égboltot. A technológiai fejlődésnek viszont ez nem szab határt, ráadásul mire a légtérhasználattal kapcsolatos kérdések végleg tisztázódva lesznek, remélhetőleg a többség számára is elérhetőek lesznek az olyan elképesztően fejlett eszközök, mint amilyen a DJI gyártó legújabb fejlesztése, a Mavic Pro.

A legújabb trendek egyike a hordozhatóság, a kínai vállalat pedig be is állt a sorba, az új modelljüket annyira össze lehet hajtogatni, hogy gyakorlatilag bármilyen táskában elfér. Ennek ellenére sport üzemmódban 65 km/h sebességgel tud száguldani, ráadásul akár 40 km/h szélben is gond nélkül használható. Akadályokat kikerülni azonban csak 36 km/h sebesség alatt tud, ami persze szintén figyelemre méltó.

A fedélzeti kamera a GoPro hasonló modelljével ellentétben beépített, állóképeknél a felbontása 12 megapixel, míg videókat 4K és Full HD felbontásban is tud rögzíteni, az előbbinél másodpercenként 30, az utóbbinál pedig 96 képkocka érhető el. A stabilizációért felelős giroszkóp szintén beépített, háromtengelyes, elképesztően stabilan tartja a kamerát, illetve nyilván lehetővé teszi, hogy a pilóta az eszköz szemével lássa a világot.

Ennek hiányában nem is igazán lehetne irányítani a drónt, lévén az elméleti maximális hatótávolsága 13 kilométer, de a videostreaming tiszta rálátás és interferencia nélkül ennek nagyjából a fele esetén garantált. A 3430 mAh-s akkumulátor segítségével átlagosan 21, ideális esetben pedig 27 perc repülés érhető el. A korábbi DJI modellekből már ismert funkciók természetesen a Mavic Próból sem maradtak ki, alacsony töltöttség vagy jelvesztés esetén a drón visszatér a kiindulási helyére, ahol a felszállás során rögzített videót feldolgozva a kiindulási helyhez képest pár centiméteres eltéréssel képes is landolni.

Az új quadkopter új kontrollert is kapott, amely a felhasználó okostelefonját használja megjelenítőként, illetve a TapFly névre hallgató alkalmazás futtatására. A Phantom 4-nél bemutatkozott szoftveres megoldás lényege, hogy a kijelzőn megjelenő élő kamerakép segítségével gyakorlatilag teljesen automatikusan lehet irányítani a drónt. Egy pontra rábökve a Mavic Pro a testvérmodelljéhez hasonlóan képes segítség nélkül, teljesen egyenes vonalban odarepülni, miközben érzékeli az akadályokat is. A professzionális felhasználók viszont jó eséllyel nem ezt a módot fogják használni, hanem a drónnal egyidőben bemutatott DJI Goggles névre hallgató szemüveget, amely a gyártó első belső nézetet mutató eszköze. Ez 85 fokos látószögű, 1080p-s felbontású mozgóképet vetít a pilóta szeme elé, amelynek forrása közvetlenül a drón, nem pedig a kontrolleren keresztül kerül átjátszásra, ezzel is csökkentve a késleltetést.

A DJI Mavic Pro valószínűleg nemcsak minden drónrajongó álma, hanem még azok számára is érdekes eszköz lehet, akik amúgy korábban még sosem próbálkoztak a távirányítású gépek reptetésével. A közel 400 ezer forintos ár persze némiképp visszatartó erő lehet, de pár évvel ezelőtt ilyen képminőséget végfelhasználók által megvásárolható eszközök még egyáltalán nem tudtak. Így nézve pedig igazából döbbenetes, hogy mit hozott el a Mavic Pro: amihez korábban egy helikopter és nagyon komoly kamerarendszerek kellettek, azt ma már egy apró, összehajtogatható, akár okostelefonról is irányítható ketyere is meg tudja csinálni.

Megosztás: