Digitális beszállókártya? | Jöhet!

Telepített erdők ide vagy oda, azzal valószínűleg senki nem tud vitatkozni, hogy a repülőtéri beszállókártyák kinyomtatása mára teljesen fölöslegessé vált.

Nyomtatás: felejtsük el!

Az okostelefonok terjedésének köszönhetően a légitársaságok és a repülőterek többsége felismerte, hogy az utasok számára valóban könnyebbséget jelent, ha a beszállókártyájukat digitális formában is tárolhatják a mindig velük lévő készülékükön. A nyomtatással ugyanis nem csak az a baj, hogy papír és tinta kell hozzá, hanem az is, hogy nem mindenkinek van otthon nyomtatója. A terminálon nyomtatni viszont ugyanúgy felesleges sorbanállás és macera, mint a visszaút előtt a hotel recepcióján megismételni ezt a mutatványt. A leghatékonyabb, ha az utas valamikor út közben, az okostelefonja segítségével elintézheti a chech-int.

„Légúti” applikációk: vessük be!

Az itthon népszerű, változatos desztinációkínálattal rendelkező fapados légitársaságok (a Wizz Air és a Ryanair) ugyanúgy rendelkeznek saját okostelefonos alkalmazással, mint a nemzetközi járatokat is üzemeltető cégek többsége. Ezek az appok nem csak a beszállókártyát helyettesítik, hanem egyéb hasznos funkcióval is kecsegtetnek. A pontos funkciólista nyilván légitársaság kérdése, de a terminál térképének megtekintése, a különféle járatinformációk megjelenítése vagy az ülés kiválasztása a legtöbb alkalmazásban megtalálható. A Wizz Airnél például kényelmi szolgáltatásokat vagy nagyobb poggyászt adhatunk hozzá a jegyünkhöz az okostelefonunk kijelzőjén keresztül, az American Airlines hasonló szoftverében pedig a repült mérföldjeinket tekinthetjük meg vagy beszkennelhetjük bankkártyánkat a fedélzeten történő fizetéshez.

PassWallet: minden egy helyen

A PassWallet alkalmazást használva a felhasználónak nem kell azzal törődnie, hogy melyik légitársasággal utazik éppen, hiszen ebben a szoftverben mindenféle beszállókártya elhelyezhető, és ezek a különféle eszközök között Dropbox vagy Google Drive segítségével szinkronizálhatóak is. Ráadásul a támogatott kártyák sora nem is áll meg a beszállókártyáknál, virtuális múzeumi belépő ugyanúgy belerakható, mint egy kávézó hűségkártyája. A támogatott légitársaságok listája még nem túl hosszú, de folyamatosan bővül (AirBerlin, Binter Canarias, German Wings, Lufthansa, Swiss Air, Virgin Australia, Wizz Air), köszönhetően annak, hogy az app által használt .pkpass formátum viszonylag gyorsan az iparág de facto formátumává vált.

A PassWallet nem az egyetlen ilyen elérhető és használható androidos alkalmazás, platformonként és készülékenként is több megoldás közül választhatnak a felhasználók, de remek példa arra, hogy milyen az, ha egy app valóban funkcionál.

A leghatékonyabb, ha az utas valamikor út közben, az okostelefonja segítségével elintézheti a check-int.

Megosztás: