Biometrikus biztonság | Ujjlenyomat-olvasás és arcfelismerés a telefonokon

Melyik a legmegbízhatóbb technológia, és melyiket a legkönnyebb használni?

A mai üzletember számára elhagyhatatlan tartozék az okostelefon: a zsebben is elférő számítógépek képesek minden fontos adatot tárolni, mindemellett internetes és telefonos kommunikációt is biztosítanak. Épp fontosságuk miatt különösen fontos odafigyelni arra, hogyan védheti az eszközt illetéktelen kezek elől, vegyük hát sorra, hol tart a technológia!

Ujjlenyomat mindenhol

A kora 2000-es évektől kezdve a laptopokon elérhető volt egy új funkció, az ujjlenyomat-olvasó szenzor. A megoldás lehetővé tette, hogy a szöveges jelszavaknál biztonságosabb adatvédelem szélesebb körben is elérhető legyen. 2011-ben a Motorola Atrix volt az első okostelefon, melynek képernyőzárja már ujjlenyomat segítségével is feloldható volt, de igazán 2013-ban, az iPhone 5S megjelenése után terjedt el a technológia.

Azóta a szenzor elmaradhatatlan tartozéka az okostelefonoknak, újabban pedig már az alsóbb kategóriás készülékekbe is beépítik. Azonban a kényelmes ujjlenyomat-leolvasást kezdi egyre inkább akadályozni egy újabb formatervezési trend: a folyamatosan növekvő képernyőméretek és az eltűnő keretek.

Az egyre népszerűbb hosszúkás képernyők már nem hagytak helyet a telefon elején az ujjlenyomat-olvasónak, így a gyártók különböző helyekre, például a hátlapra vagy a bekapcsológombba száműzték az azonosítást segítő kiegészítőt.
Hiába működnek teljesen kielégítően ezek a megoldások is, a felhasználók és a tech-újságírók többsége egyetért abban, hogy a telefon elején, alul van a leglogikusabb hely az ujjlenyomat-olvasónak. Idén szerencsére érkezett egy vadonatúj fejlesztés, mely úgy helyezheti vissza megszokott helyére a szenzort, hogy feláldozná a képernyőt.

A  chipgyártással foglalkozó kaliforniai Synaptics a többi nagy számítástechnikai szereplőt megelőzve mutatott be egy olyan érzékelőlapot, mely a képernyőn keresztül is képes leolvasni a felhasználó ujjlenyomatát. A fejlesztést idei Las Vegas-i fogyasztói elektronikai vásáron (Consumer Electronics Show, CES) demonstrálták a kínai telefongyártó Vivo legújabb, X20 plus modelljén. A rossz hír, hogy a készülék egyelőre csak Kínában lesz kapható, de várhatóan a jövőben egyre több gyártó szereli majd hasonló megoldással telefonjait.

További biometrikus lehetőségek

Sok telefongyártó döntött úgy, hogy elrugaszkodik a mára már „hagyományosnak” nevezhető ujjlenyomat-leolvasóktól, és próbát tesz valamilyen egyéb azonosítási megoldással.

Itt érdemes kiemelni ismét az Apple-t: a legújabb iPhone X keretmentes képernyője miatt sem voltak hajlandóak a tervezők egy szenzorral „elcsúfítani” a készülék hátlapját, ehelyett inkább új arcfelismerő-rendszert építettek a telefonba. A FaceID lényege, hogy a korábbi képfelismerő algoritmusok helyett a telefon előlapi kamerája mellett kapott helyet egy úgynevezett TrueDepth szenzor is, mely infravörös sugarak segítségével érzékeli a pontok térbeli helyzetét. Ennek köszönhetően a fejlesztők ígéretei szerint nem lehet átverni az arcfelismerő rendszert, hiszen nemcsak az arc képét, hanem annak körvonalait és kitüremkedéseit is érzékeli.

A Samsung Galaxy telefonokon már több éve elérhető a hátlapi ujjlenyomat-olvasón kívül egy, a fentihez hasonló technológia, csak itt az előlapi kamera nem az egész arcot, hanem csak az írisz egyedi markereit érzékeli. A dél-koreai gyártó elmondása szerint a szivárványhártya sokkal pontosabb biometrikus azonosítást kínál, hiszen még az egypetéjű ikrek szeme is eltérő, míg az ujjlenyomatok ennél gyakrabban ismétlődhetnek olyan embereknél is, akiket semmilyen genetikai szál nem fűz egymáshoz.

Előnyök és hátrányok

Az ujjlenyomat-olvasókat gyakran megzavarja a vizes kéz, kesztyűben pedig egész egyszerűen lehetetlen használatuk – ilyen helyzetek viszont ritkán adódhatnak irodai környezetben. Az arcfelismerő-megoldások gyakori kritikája, hogy bár biztonságosabbak lehetnek, jelentősen lassabbak a többi biometrikus azonosítónál.

Természetesen fontos megjegyezni: a hackerereknek már minden rendszert sikerült valahogyan feltörniük. Teljes biztonságot egyelőre nem nyújt egyik megoldás sem, azonban jelentősen megnehezítheti az illetéktelen behatolók feladatát, ha odafigyel a telefon védelmére. Így amikor legközelebb új céges telefont válogat, mindenképpen vegye figyelembe, hogy melyik technológia lehet a legkényelmesebb ön és alkalmazottai számára, és mindenképpen éljen a lehetőséggel, hogy biometrikusan védje a fontos adatokat, levelezéseket.

Megosztás: