Az otthon csodája: | a NAS

Ha valaki azt hallja, szerver, valószínűleg egyből nagyvállalati környezetre fog gondolni. Pedig egyre elterjedtebbek az otthoni megfelelőik is.

Bár a felhőalapú tárhelyszolgáltatások virágkorukat élik, még nem érték el evolúciójuk csúcsát. A felhasználók egy része éppen ezért, mások ettől függetlenül is ódzkodnak a használatuktól, főleg érzékeny adatok tárolásának esetén. Ugyanakkor azoknak a tábora sem kicsi, akiknek már nagyobb adatvesztést kellett átélniük – elhagyott vagy ellopott készülék, hibás merevlemez miatt. A számítástechnikai szakemberek évtizedek óta hangoztatják a biztonsági másolatok fontosságát, azonban a felhasználók egy része kényelmesebb annál, minthogy minden hónapban DVD-re írja fontos fájljait. A jó hír, hogy nem is kell.

Házibarát

Az elmúlt években ugyanis rohamosan terjednek a hálózatra csatlakoztatott tárhelyek, amelyeket leginkább NAS (network-attached storage) néven emlegetnek. Aprócska szerverekről van szó, amelyeket adott esetben úgy láthat az otthoni Wi-Fi-hálózatán lógva, mintha csak egy lenne a számítógépére csatlakoztatott merevlemezek közül. Ez rendkívül egyszerű adatmozgatást tesz lehetővé, arról nem is beszélve, hogy a közös tartalmakat (zenéket, filmeket…) az összes eszközéről el tudja érni, valamint családja többi tagjával is megoszthatja. És mire képes még a NAS?

Pech-ellen dupladinamit

A legtöbb hálózatra lógatott tárhely például képes DLNA-szerverként viselkedni, azaz egy okostévé láthatja a tartalmát. Ez a korábbinál is egyszerűbbé teszi a filmek és sorozatok megjelenítését. Emellett az automatikus biztonsági mentés is alapszolgáltatásnak számít náluk, amihez a legtöbb gyártó a PC-k esetében valamilyen saját szoftveres megoldást kínál. Mac számítógépeknél pedig az időkapszula funkció használható. Akárhogy is valósuljon meg a mentés, értéke felbecsülhetetlen, annak ugyanis egészen kicsi az esélye, hogy egyszerre romoljon el a számítógépe és a NAS-ban található merevlemez is. Persze ha pechről van szó, nincs lehetetlen, épp ezért a komolyabb hálózati tárhelyekbe több merevlemez is beletehető, az egyik lemez lehet a másik tükrözése is.

Tud még mást is!

Ráadásul ez még mindig csak a jéghegy csúcsa, komolyabb szinten ugyanis a NAS képében kvázi egy miniszámítógépet kap, amelyet szabadon konfigurálhat, biztonsági kamerákat köthet rá, vagy akár internetes szerverként is használhatja. Az adatokat – az egyerűbb és olcsóbb kiegészítők esetében is – elérheti az interneten keresztül, ha úgy konfigurálja be az eszközt, de természetesen ilyenkor titkosított csatornán keresztül mozgathatja az adatokat.

Személyre szabva a legjobb

Aki a fentieket olvasva izgalomba jött, rengeteg NAS közül választhat – az árak között komolyabb különbségek is lehetnek. Mint minden esetben, most is érdemes felmérni, hogy pontosan mire van szüksége, kell-e 2 vagy 4 merevelemezhely, akar-e USB-s eszközöket csatlakoztatni. A vezeték nélküli kapcsolat sebességére sem árt odafigyelni, hiába köti ugyanis össze egy gigabites kábellel a NAS-t a hálózati routerével, ha a Wi-Fi hálózata lassú, akkor a nagyobb fájlok felmásolása időigényes feladat lesz. Ez azonban ne tántorítson el senkit! Ha biztonsági másolatokról vagy multimédiás fájlok megosztásáról van szó, vagy egyszerűen picinek tűnik a notebook és az okostelefon belső tárhelye, a NAS a válasz.

Megosztás: