Adatvédelem? | Ugyan már!

A felhasználók sokszor saját maguk veszélyeztetik szenzitív adataik biztonságát

Az emberek szeretik a digitális eszközeiket, mert kényelmesebbé teszi az életüket, könnyen tarthatják a kapcsolatot a szeretteikkel valamint kollégáikkal és képesek rengeteg adatot, információt tárolni. Mindezek ellenére veszélyeztetik a saját biztonságukat az okoseszközeik védelmének hiányával. A Kaspersky Lab által készített legújabb kutatás alapján elmondható, hogy ellentmondásos az emberek hozzáállása saját szenzitív adataikhoz – tisztában vannak a kiberbűnözők fenyegetéseivel, mégsem gondoskodnak a megfelelő védelemről.

A válaszadók 73 százaléka szerint a számítógépes bűnözők és a hackerek nagy kockázatot jelentenek, és 65 százaléka úgy véli, hogy a rosszindulatú programok jelentik a magas kockázatú veszélyt. Ez azonban ellentétes azzal, hogy nem sokat tesznek meg az általuk fontosnak vélt adatok védelme érdekében.

Hol marad a jelszó?

Súlyos aggodalomra ad okot, hogy az emberek csupán fele védi eszközeit egy jelszóval: a kérdőívet kitöltők 53 százaléka az okostelefont, 42 százaléka a tabletet és 48 százaléka az asztali számítógépet. Minden tizedik ember egyáltalán nem tesz semmit az adatainak védelméért (19 százalék a tableten, 10 százalék a számítógépen és 11 százalék az okostelefonon nem használ informatikai biztonsági szoftvert).

Annak ellenére, hogy sokan tartanak a számítógépes bűnözőktől és a rosszindulatú programoktól, pusztán 30 százaléknak van általános biztonsági megoldása a számítástechnikai eszközeiken. A felhasználó észlelése és a valóság között helyezhetjük el a meggondolatlan viselkedést, valamint annak az adatkockázatra gyakorolt hatását.

Az emberek majdnem fele (47 százalék) vallja be, hogy saját figyelmetlensége veszélyezteti az adatbiztonságot, további 19 százalék elismeri, hogy az elveszett adatokat sok esetben ők maguk törölték véletlenül. A legtöbb alkalommal (23 százalék) az adatok eltűnése a készülékek sérülése miatt következik be. A használók főként a fotókat és videókat tekintik a legértékesebb és egyúttal pótolhatatlan adataiknak, ugyanakkor kiderült, hogy ezeknek az „adatoknak” az elvesztése legtöbb esetben a készülékek elhagyása (44 százalék) miatt történik.

A megoldás

Az értékes adatok védelmének érdekében a felhasználók számos egyszerű óvintézkedést hajthatnak végre. Ha feltöltik az adatokat a felhőbe, akkor azok idő- és helykorlát nélkül könnyedén letölthetőek, ha valamilyen módon eltűnik egy készülékről. Az érzékeny adatok és jelszavak titkosításával az adatokhoz való hozzáférés sokkal nehezebbé válik, ha a készülék rossz kezekbe kerül. A jelszókezelők segítenek létrehozni és tárolni biztonságos és egyedi jelszavakat.

Megosztás: