A biztonság záloga: | az ujjlenyomat

Egyre több gyártó okostelefonján találhatók ujjlenyomat-olvasók, amelyekkel magasabb szintre emelkedett az irodai eszköz-biztonság.

Aki csak felületesen futja át az okostelefonok biztonsági kockázatairól szóló cikkeket, esetleg már a címeknél megakad, arra gondolhat, hogy készüléke a fejlesztők hibájából, az operációs rendszer hiányosságaiból adódóan támadható, pedig nem ez az igazság. Maguk a felhasználók teszik sebezhetővé az eszközeiket azzal, hogy semmilyen módon nem védik az adataikat. Pedig lenne miről gondoskodni, hiszen egy átlagember okostelefonján nem csak a teljes privát és céges levelezése, hanem adott esetben a jelszavai, valamint a nem feltétlenül megosztásra készült fotók, videók, hangjegyzetek is megtalálhatók. Ráadásul nem is kell rosszindulatú hackerekre gondolni, már akkor is gondban lehet, ha egy kávézó asztalán felejti ott a készüléket.

Hogyan védekezzen…?

Az operációs rendszerek a fent leírtak miatt több megoldást is kínálnak a készülékek zárolására. A jelszó lehet egy számkód, pöttyök összekötése vagy egy mátrix tologatása, de ezekkel ugyanaz a baj: pár másodpercet elvesznek az életéből. Ez így leírva természetesen nevetségesen hangzik, de ha végiggondolja saját vagy ismerősei felhasználói szokásait, könnyen beláthatja, hogy sokan egy ilyen apró kényelmetlenség miatt mondanak le a kódos védelemről.

Három megoldás kínálkozik.

1. A tájékoztatás, a biztonságtechnikai „oktatás” nyilván nagyon fontos, de ha megszámlálhatatlanul sok újságcikk is születne a témában, valószínűleg akkor sem hatna mindenkire a „nevelés”.

2. A technológiai újítások iránt fogékony elmék látványos és újszerű verziókkal elcsábíthatók. Ha a telefon feloldása inkább tűnik játéknak, akkor sokan szívesebben állnak neki a dolognak, de ez sem igaz mindenkire.

3. A valódi megoldás az, ha könnyű, gyors, egyszerűen használható, átlátható módszert találnak ki a gyártók. Az ujjlenyomat-olvasók pont ilyenek.

Egy érintés, és más semmi

Jelenleg több cég is árul ujjlenyomat-leolvasókkal szerelt okostelefont. A legnagyobb visszhangot talán az iPhone 5s váltotta ki: itt az érzékelés érintéssel működik, tehát tényleg észrevétlenül használható. A HTC és a Samsung szintén jó hatékonyságú megoldásokat kínálnak, amelyek csak egy hangyányival több időt vesznek igénybe. Ezeknél ugyanis nem elég odaraknia az ujját az érzékelőre, ujjbegyét végig is kell húznia a felületen. A Huawei viszont az Apple-éhez hasonló megoldással jött elő a Mate7 nevű készülékénél, melyet egy svéd vállalattal közösen fejlesztett ki.

Lassan nem csak a gazdagok kiváltsága

A leolvasók elterjedésével kapcsolatban komoly probléma, hogy jelenleg csak a csúcskategóriás készülékekben találhatók meg. Pár éven belül ez a helyzet megváltozhat, a technológia átszivároghat a középkategóriába is. Ez szinte biztosan meg fog történni abban az esetben, ha a több piaci szereplő által is prognosztizált retina-szkennerek megjelennek az okoskészülékekben, hiszen akkor a prémium szegmensben már ez lehet a trendi. A retina olvasása egyébként több szempontból is előnyösebb az ujjlenyomaténál. A retina a kor előrehaladtával sem változik, sokkal kisebb eséllyel sérül meg, ezen felül még az ujjlenyomatnál is nehezebben hamisítható, de ahhoz hasonlóan teljesen egyedi.

Hamarosan a bonyoult, kis- és nagybetűket, valamint számokat is tartalmazó jelszavak helyett, a postafiókba való belépéshez elég lesz ránézni egy retina-szkennerrel felszerelt okosórára vagy okostelefonra.

Megosztás: