Visszavonulna | de ki lesz az utódja?

Biztos jó ötlet, ha családban marad a cég? Ki segíthet abban, hogy cégvezető-tulajdonosból tulajdonossá váljon? Olvasson tovább, és eláruljuk!

A rendszerváltás óta eltelt években a magyarországi kkv-k sok mindenen mentek keresztül. A megnyíló új üzleti lehetőségektől, a privatizáción és a piaci konszolidáción át egészen az elmúlt évek – gazdasági recesszió okozta –nehézségéinek kezeléséig. Azok a tulajdonosok, akik a ’90-es években kezdték felépíteni vállalkozásukat, rengeteget tanultak az üzleti életről, számos fordulatot túléltek, de mára abba a korba és élethelyzetbe kerültek, amikor legtöbben már a visszavonuláson gondolkodnak.

Apáról fiúra – de mit mond a fiú?

„Ilyenkor felvetődik persze a kérdés, hogy mi lesz a jövője annak az üzleti vállalkozásnak, amelyet az elmúlt évtizedekben saját ügyességüknek köszönhetően, saját erejükből építettek fel – és erre bizony sokuk esetében nem is olyan egyszerű válaszolni” – mondja Stekl László nemzetközi változásmenedzser és vállalati reorganizációs szakember. A legtöbb vállalatalapító-tulajdonos azért foglalkozott annyit a cégével hosszú éveken át, hogy azt később majd a saját gyerekei vigyék tovább. Természetesen nem elhanyagolható szempont, hogy a gyerekek is ezt szeretnék-e, illetve alkalmasak-e rá.

Kívülről hozott profi kell

Ha a válasz bármelyik kérdésre nem, a jelenlegi vezetőnek tulajdonos-cégvezetőből tulajdonossá kell válnia, és egy családon kívülről hozott, profi cégvezetőre bízni az irányítást. Azonban nehéz döntés ez egy olyan sikeres cégvezető-tulajdonos számára, aki egész életében saját maga hozta meg döntéseit, és megszokta, hogy minden napját munkával tölti. A legtöbb ilyen helyzetben lévő első generációs vállalkozó nem is mindig tud jól dönteni ebben a szituációban.

Tervezze meg visszavonulását

„Bármilyen jól működő vállalkozást is épített fel valaki, érdemes tehát előre gondolkodni. Két-három év alatt előkészíteni a cégutódlást, és esetleg olyan külső szakember segítségét kérni, aki megfelelő gyakorlati tapasztalattal tud támogatást nyújtani a leköszönő vezetőnek. Döntésben és végrehajtásban egyaránt.” – véli Stekl.

Átadás-átvétel – hogyan csinálja rosszul?

Példánk főszereplője, nevezzük Józsefnek, autószerelő vállalkozását a 90-es évek elején futtatta fel. Ahogy a külföldi márkák képviseletei megjelentek Magyarországon, 2006-ra József több jól menő autómárka hivatalos márkakereskedője lett, többszáz milliós befektetések felett diszponált.

Időközben József maga mellé vette 20 éves fiát is, aki szépen lassan beletanult az üzletbe. A „főnök” azonban soha sem volt képes arra, hogy valóban szabad kezet adjon neki a cégvezetésben. 2007-ben ellenben eljött a pillanat, amikor 61 évesen úgy döntött, visszavonul. A fiú ekkor úgy érezte, eljött az ő ideje.

Azonban hamarosan szembesülnie kellett azzal, hogy József így sem tudja elengedni a családi vállalkozást, és nem tud cégvezető helyett, tulajdonosként gondolkodni. A családi ebédek során a fiú üzleti döntéseit kritizálta, elképzeléseit nem hagyta megvalósítani, amitől az utód – érthetően – egyre frusztráltabb lett.

2009-ben a válság utolérte az autóipart is. A családi vállalkozás egyre nagyobb problémákkal szembesült, így József úgy döntött, visszatér az üzletbe, mert a céget csak az ő tapasztalatával lehet megmenteni.
József jó autókereskedő volt, de mint vezető nem állt a helyzet magaslatán, a válságmenedzsmenthez meg pláne nem volt tapasztalata.

Fia hamar felismerte az új helyzetet és számtalanszor javasolta édesapjának, hogy hozzanak a céghez olyan szakembert, aki ért ehhez. Az apa ilyenkor mindig elmondta, ez a cég az övé, és nála jobban senki sem vezetheti. A folyamatos összetűzések oda vezettek, hogy a fiú bejelentette, ott hagyja a családi vállalkozást, és egy külföldi cég értékesítési igazgatójaként folytatja karrierjét. Az autókereskedés azóta is szépen lassan sodródik a csőd felé.

Ki segíthetett volna?

Például egy gap vagy interim menedzser, aki egy adott feladat megoldására csatlakozik a társasághoz. Az alkalmazásával járó költségek jól tervezhetőek: nincs cégautó, nincsenek egyéb juttatások és nincs felmondási idő vagy végkielégítés sem, tehát a speciális szaktudás megszerzése mellett pénzügyileg is jól járhat a vállalkozás. Az interim megbízások időtartama egyre hosszabbá válik, negyedük jelenleg 4-6 hónapig tart. A megbízások napidíja Magyarországon 100-149 ezer forint között mozog – feladattól és szektortól függően.

Megosztás: